7 manieren om goedkoop of zelfs gratis te sporten

Sporten duur? Welnee! Ook als je minder te besteden hebt zijn er genoeg manieren om te blijven bewegen. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Nu de prijzen zo’n beetje de pan uit rijzen, houden we onze hand steeds vaker op de knip. We bezuinigen op onze boodschappen, water- en elektriciteitsgebruik, maar ook op hobby’s, zoals muziekles of sporten. Dat laatste is eigenlijk best zonde, want bewegen is belangrijk én gezond. Gelukkig betekent een kleinere portemonnee niet dat je het sporten vaarwel hoeft te zeggen: er zijn talloze manieren waarbij je goedkoop of zelfs grátis kunt bewegen!

1. Je eigen matje

Een matje of alleen maar een eigen handdoek, dat is het enige wat je nodig hebt om verschillende fitnessoefeningen thuis te kunnen doen. Gewoon, op zolder of in je woonkamer. Denk aan buikspieroefeningen, push-ups, burpees en lunges. Muziekje aan en sporten maar. Liever toch wat hulp of motivatie van buitenaf? Op YouTube kun je gratis work-outs volgen. Een aanrader is de ‘7 minute work-out’: ideaal als je weinig tijd hebt en toch effectief wil sporten.

2. Weerstandsband

Je kent ze vast wel, van die elastieken waarmee je je spieren kunt trainen. Zo’n weerstandsband is inderdaad een handige gadget en het goede nieuws: ze kosten maar een paar euro. Zo kun je online al vijf stuks aanschaffen voor een tientje. Wat je allemaal met zo’n elastiek kunt doen? Bind ’m eens aan de poot van je bank en trek de band op met je benen, of train je schouders door de uiteinden uit elkaar te trekken. Meer inspiratie? Online zijn er talloze video’s met voorbeelden te vinden, en je raadt het al: gratis en voor niks.

3. Theedoek

Wie had dat gedacht: trainen met een theedoek? Ha, kan gewoon. Kwestie van je theedoek oprollen en ’m bijvoorbeeld gebruiken om je armspieren mee te trainen? Hoe je dat precies doet, vind je veelvuldig terug op YouTube onder de term ‘work-out towel’.

4. Gebruik je lichaam

Veel sportspullen kosten tegenwoordig een habbekrats – denk aan gewichtjes of een kettlebell. Maar toch: tel alles bij elkaar op en je bent toch weer een aantal euro’s verder. Wil je écht geen geld uitgeven maar wel sporten, onderschat je eigen lichaamsgewicht dan niet. Met de eerdergenoemde buikspieroefeningen, squats en planking kom je een heel eind.

5. Rondje rennen

Schoenen aan en gaan: het fijne aan hardlopen is dat je het op elk moment van de dag kunt doen, je niet vastzit aan sportschooltijden én het dus gratis is – op de aanschaf van schoenen en sportkleding na. Vind je het toch lastig om vol te houden, of saai in je uppie? Je kunt natuurlijk je vriendin, zus of buurvrouw vragen om mee te rennen, maar er zijn ook apps die je kunnen helpen. Zo krijg je audiobegeleiding, kun je kiezen voor lekkere hardloopmuziek en zie je hoeveel je hebt gerend en de calorieën die je daarbij hebt verbrand. Natuurlijk bevatten zulke apps ook opties waarvoor je moet betalen, maar in de basis zijn ze gratis en ook dán zijn er genoeg tools waar je gebruik van kunt maken. Voorbeelden van apps zijn RunKeeper, Strava en Runtastic.

6. De tuin in

Het voorjaar komt eraan, dus dat betekent ook dat het tijd is om je tuin weer bij te houden. Bukken, omhoog komen, onkruid wieden: da’s hard werken! Maar je gebruikt wel al je spieren en bent lekker buiten – helemaal fijn als het weer mooier is. Heb je geen langdurig tuinonderhoud, maar wil je lekker bezig blijven? Dan is een moestuin misschien iets voor jou – gaat verschillende seizoenen mee en je houdt er nog lekker en gezond eten aan over ook.

7. In, spin…

O, hoe vaak we vroeger op het schoolplein wel niet touwtjesprongen. Gek eigenlijk, dat je het tegenwoordig zo weinig terugziet. En dat terwijl touwtjespringen goed is voor van alles van je botten tot aan je hart. Een simpel touw koop je voor een paar euro en daar heb je vervolgens járenlang plezier van – een goede investering dus.

Wist je dat sommige zorgverzekeraars korting bieden op de sportschool? In sommige gevallen krijg je er zelfs nog gratis introductielessen bij ook! Check je zorgverzekeraar om te kijken of je in aanmerking komt.

Tekst: Mirthe Diemel
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.