Meer besmettingen onder jongeren: is dat niet goed voor de groepsimmuniteit?
6 augustus 2020
Het aantal coronabesmettingen loopt weer op, en dan vooral onder mensen tussen de 20 en 40 jaar. Maar is dit niet juist goed voor de groepsimmuniteit?
Immers: het overgrote deel van de jongeren krijgt milde klachten en zorgt niet voor extra druk op de gezondheidszorg.
Niet zo eenvoudig
Toch ligt het volgens het RIVM niet zo eenvoudig. Ten eerste is er volgens een woordvoerster een verkeerd beeld van groepsimmuniteit ontstaan na de speech van Rutte in maart. “Groepsimmuniteit is geen doel op zich, maar gewoon een bekend gegeven bij infectieziekten. Vaak bereik je dat door vaccinaties.”.
Het idee van groepsimmuniteit is dat wanneer er genoeg mensen immuun zijn voor een virus, het virus niet meer rond kan gaan. Dit kan ontstaan wanneer mensen een vaccinatie krijgen of doordat genoeg mensen de ziekte hebben gehad.
Hoelang immuun?
Daarnaast is er het probleem dat niet bekend is hoe lang iemand immuun is wanneer ze ziek zijn geweest van het coronavirus. De woordvoerster: “Als je het hebt over immuniteit na een besmetting met het coronavirus, daar weten we nog weinig over. Je kunt niet plat zeggen: als jongeren ziek worden dan bouwen we immuniteit op.”
Niet altijd milde klachten
Daarbij is het niet per se het geval dat elke jongere milde klachten krijgt. Hoewel het zeldzaam is, komen ook in deze groep kwetsbare mensen voor. “We kennen ook verhalen van jongeren die heel ziek zijn geworden of heel lang last hebben gehouden van het coronavirus.”
Ten slotte kunnen zieke jongeren wel ouderen besmetten. “Zij hebben ook ouders en grootouders”, aldus de woordvoerster. “Het virus kan overslaan naar een oudere groep. Deze week zien we in de groep van mensen boven de 50 het aantal besmettingen ook toeneemt.”
“Je kunt als jongere denken ‘ik word niet zo ziek, dus het boeit mij niet”, vervolgt ze. “Maar wij kijken op bevolkingsniveau. Je kunt een oudere besmetten die kan overlijden. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen zorgen dat dat virus onder controle komt.”
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images
Lees ook: déze twee provincies zijn van code geel naar code oranje gegaan op de coronakaart
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.