Meer mensen hebben scoliose: dit moet je weten over deze aandoening
4 april 2019
In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij. Het worden er dus steeds meer. Daarom leggen we in dit artikel uit wat het precies is en wat je kunt doen om het te voorkomen.
In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij. Het worden er dus steeds meer. Daarom leggen we in dit artikel uit wat het precies is en wat je kunt doen om het te voorkomen.
Wist je dat…
… de term scoliose uit het Grieks komt en verkromming betekend? Kort gezegd is het een kromme rug.
… de wervelkolom naar de zijkant groeit waardoor één of twee bochten ontstaan?
… de wervelkolom door de vergroeiing meestal ook om haar as groeit en daardoor een bochel ontstaat?
… het kan ontstaan door een genetische afwijking, of door een spier- of zenuwziekte?
… in de meeste gevallen de oorzaak van scoliose niet bekend is?
… er wel factoren zijn die een rol spelen bij het ontstaan van scoliose? Bijvoorbeeld als je ene been langer is dan je andere been, of als je wervels een andere vorm hebben dan ze zouden moeten hebben.
… de ene persoon meer last van zijn of haar aandoening heeft dan de ander? Sommige patiënten hebben helemaal geen pijn terwijl anderen hun rug minder goed kunnen bewegen of zelfs last hebben met ademhalen.
Lees ook: zo herken je een trombosebeen of -arm
Steeds meer mensen met scoliose
In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden. Het aantal mensen dat wordt behandeld voor scoliose stijgt. In 2008 waren in Nederland 6.595 mensen onder behandeling, in 2016 steeg het aantal naar 8.107. Scoliose bestaat al eeuwenlang, maar ondanks onderzoek is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is.
Nieuwe campagne
De Vereniging van scoliosepatiënten zet zich in om vroegtijdige ontdekking van scoliose te bevorderen en om de kwaliteit van de scoliosezorg te verbeteren. De vereniging werd in 1981 opgericht door scoliosepatiënten en hun ouders. Een paar maanden geleden startte de campagne ‘Keer scoliose niet de rug toe’ om aandacht te vragen voor scoliose. In Vriendin 14 vertelt Rianne over haar dochter Myrthe (5) die scoliose heeft. Rianne wil dit interview aangrijpen om ouders op het hart te drukken om zelf de bukproef te doen. Sinds 2015 controleert de schoolarts namelijk niet meer op scoliose. Je doet de bukproef door voorover te buigen. Daardoor zie je duidelijk of de ruggegraat een kromming heeft. Kijk voor meer informatie op scoliose.nl en stopscoliose.nl.