5 tips om te minderen met suiker
26 april 2022
Als je veel suiker binnenkrijgt, kun je sneller moe worden, darmklachten krijgen en loop je meer risico op overgewicht en diabetes type 2. Hoogste tijd om hier wat aan te doen.
In samenwerking met het Diabetes Fonds
Onze expert voor dit artikel is Kim Brouwers, kennisspecialist Voeding en Preventie diabetes type 2 en diëtist bij het Diabetes Fonds.
1. Stap voor stap
Kijk waar jij een simpele aanpassing kunt doen in je eet- en drinkpatroon. Waar Zitten bij jou de quick wins? Eet je ’s middags altijd een plak ontbijtkoek als tussendoortje? Neem een stuk fruit, wat snackgroente (zoals komkommer, wortels en tomaatjes) met een dipje van yoghurt of hummus of eet wat ongezouten noten. Strooi geen dikke laag hagelslag op je boterham, maar kies voor ongezoet beleg. En vervang een glas vruchtensap voor warm water met verse stukjes fruit of komkommer. Houd dit een tijdje vol zodat je lichaam kan wennen aan de mindere zoete smaak.
2. Eet vers en onbewerkt
Dan weet je wat je eet en krijg je geen toegevoegde suikers binnen. Maak dus zelf soep of pastasaus in plaats van uit een pot of blik. En skip kant-en-klare kruidenmixen, maar mix zelf verse of gedroogde kruiden naar smaak.
Als je elke dag 330 ml suikerrijke drank drinkt, zoals frisdrank, loop je een verhoogd risico op diabetes type 2
3. Doe voorbereid boodschappen
Maak in het weekend een planning van wat je gaat eten die week. Zorg dat de boodschappen hiervoor aan het begin van de week in huis zijn. Zo hoef je niet na het werk en met knorrende maag nog naar de supermarkt om iets te halen: je kiest dan sneller voor gemakkelijk eten met toegevoegde suikers.
4. Gebruik zo min mogelijk suikervervangers of zoetstoffen
Je moet wennen aan een minder zoete smaak. Gebruik suikervervangers of zoetstoffen eventueel als tussenstap om te wennen aan die mindere zoete smaak. Als je gewend bent om twee suikerklontjes in je koffie te doen, dan is de stap naar zwarte koffie misschien te groot. Vervang de suiker voor zoetjes en bouw het langzaam af.
Wekelijks krijgen we per persoon gemiddeld 99 suikerklontjes binnen aan toegevoegde suikers: dat is 20 kilo suiker per jaar
5. Moeilijke momenten? Bereid je hierop voor!
Als je ’s avonds na het eten op de bank ploft en zin hebt in een koekje, bedenk dan of je écht trek hebt. Waarschijnlijk niet en heb je behoefte aan comfort. Zoek een andere manier van ontspanning: neem een warme douche, poets alvast je tanden, bel een vriendin op om even te kletsen of loop een blokje om.
Doe jij ook mee aan de Nationale Suiker Challenge van 5 t/m 11 juni?
Met deze gratis challenge word je uitgedaagd om 7 dagen gezond te eten en drinken zónder toegevoegde suikers. Zo word je je bewust van de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt en krijg je een duwtje in de goede richting om te minderen. Wedden dat jij je na die week fitter en energieker voelt? Meer info: suiker-challenge.nl