3 tips om je goed voor te bereiden op een moeilijk gesprek
8 november 2023
Een moeilijk gesprek met een vriendin, collega of je partner is altijd lastig. Door je goed voor te bereiden, wordt het iets minder zwaar.
1. Rust inbouwen
Stel je voor dat je een situatie is waarin je erg boos bent op een collega. Je wilt het liefst meteen naar hem of haar toelopen en het gesprek aangaan. Toch is dit vaak niet erg verstandig. Je bent namelijk onrustig en hierdoor kun je minder goed nadenken en ga je ook niet oplossingsgericht te werk. Het helpt dus om voordat je het gesprek aangaat, rust in te bouwen. Om verstandige beslissingen te kunnen maken en een constructief gesprek te voeren, is het belangrijk om je zenuwstelsel te kalmeren. Zo zul je flexibeler en creatiever zijn en ook openstaan voor de mening van een ander. Ga bijvoorbeeld even een rondje wandelen of luister naar muziek waarbij je je gedachten kunt verzetten.
2. Een duidelijk doel hebben
Het helpt om voordat je een moeilijk gesprek gaat voeren, een duidelijk doel te hebben waar je naartoe kunt werken. Als er onenigheid binnen een team is, dan kun je samen een doel opstellen. Zo krijgt iedereen het gevoel dat hij of zij deel uitmaakt van het team en creëer je een optimistische sfeer. Als je een lastig gesprek met een collega of een vriendin moet voeren, kun je jezelf de vraag stellen wat het doel is van het gesprek. Zou je bijvoorbeeld graag je mening delen en vind je het fijn als de ander hier goed naar luistert? Geef dit dan in het begin van het gesprek aan. Een ander doel kan zijn om nader tot elkaar te komen. Probeer na te denken wat jij kunt doen om de haalbaarheid van dit doel te vergroten.
Lees ook: Lastig onderwerp tijdens je sollicitatiegesprek? Zó ga je ermee om
3. Een plan maken
Uit onderzoek blijkt dat hebben van een specifiek plan helpt om een bepaald doel te bereiken. Je kunt natuurlijk een gesprek niet tot in detail voorspellen. Wel kun je onderzoeken welk tijdstip en welke omgeving het beste past bij dit gesprek. Overleg met de ander wat hij of zij prettig zou vinden. Hoe zou je het gesprek willen starten en wat kun je doen als de gemoederen onverwachts flink oplopen? Door hier over na te denken zal het gesprek waarschijnlijk soepeler verlopen.
Lees ook: Deze 4 vragen worden áltijd gesteld tijdens een sollicitatiegesprek
Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.