Met déze tips weersta jij voortaan makkelijk verleidingen in de supermarkt
2 juli 2021
Met je winkelwagentje langs al die verleidingen, onduidelijkheid op verpakkingen: gezond eten wordt je niet echt makkelijk gemaakt. Met deze tips maak je vanaf nu gezondere keuzes.
1.Pak alleen de buitenste ring
In de buitenste paden van de supermarkt vind je de verse, gezonde producten, zoals groente, fruit, volkorenbrood, zuivel, vis, eieren en vlees(vervangers). In de middelste paden vind je de ongezondere dingen, zoals frisdrank, snoep, en snacks. Nu je dit weet, ben je vanaf nu behalve gezond bezig ook nog eens sneller klaar!
2. Maak een boodschappenlijstje
Bedenk voordat je naar de supermarkt gaat wat je de hele week wilt eten en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Schrijf die op een lijstje, neem mee naar de supermarkt en koop alleen de dingen die op dat lijstje staan. Zo vergeet je niets, koop je nooit te veel én zwicht je niet voor ongezonde verleidingen.
3. Staar je niet blind op claims
Minder suiker! Light! Vetarm! Bron van vezels! Een kleine greep uit de voedingsclaims die fabrikanten onder bepaalde voorwaarden op hun producten mogen zetten. Volgens het Voedingscentrum zegt het vrij weinig over hoe gezond het product is. Soms is het vet vervangen door koolhydraten, bijvoorbeeld bij light-pindakaas: deze variant bevat toch nog veel calorieën.
4. Check het etiket
• Voedingswaardetabel: pak twee vergelijkbare producten uit het schap en vergelijk deze tabel. Hierin staat hoeveel calorieën en voedingsstoffen erin zitten. Bij ontbijtgranen bijvoorbeeld kies je de variant met de minste suikers en meeste vezels. Als je vergelijkt, kun je dit het beste doen per 100 gram.
• Ingrediëntenlijst: wat het meest in het product zit, staat vooraan. Je ziet hier ook meteen of er veel aan het product is toegevoegd.
• Referentie-inname: dit laat zien hoeveel een portie van het product bijdraagt aan je dagelijkse voedingsstoffen. Kijk altijd wat de fabrikant bedoelt met ‘portie’ en of dit overeenkomt met de hoeveelheid die jij eet. Zo’n referentie-inname betekent niet dat je bij elke voedingsstof de 100% moet halen. Voor vitamines is dat natuurlijk prima, maar bij zout en onverzadigd vet geldt juist: hoe minder, hoe beter. Volgens het Voedingscentrum moet je er ook op letten dat een percentage soms weinig lijkt, maar dat je natuurlijk nog veel meer producten dan dit eet op een dag. Zit er in één portie al 20% van de maximale hoeveelheid zout, dan is de kans groot dat je die dag dat je het eet te veel zout binnenkrijgt.
Tip: download de gratis app Kies ik gezond? Je kunt hier makkelijk producten vergelijken op voedingswaarden, zoals suiker, vet of zout. En je vindt meteen gezondere keuzes.
Kleuren & letters
Sinds een paar jaar is de zogenoemde Nutri-Score ontwikkeld in Frankrijk, een onafhankelijk voedselkeuzelogo. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product. Hierdoor kun je producten in één oogopslag vergelijken. Verschillende partijen in Nederland – waaronder de Consumentenbond – hebben zich ingezet voor de invoering van de Nutri-Score in Nederland, maar vooralsnog is het logo hier nog niet ingevoerd. Hoewel het eigenlijk dit jaar zou gebeuren, is dit nu uitgesteld tot de eerste helft van 2022. Hier en daar zie je het logo wel al, omdat er een pilot loopt om te zien hoe het gaat.