Moeite met slapen? Slaapmythes ontrafeld
5 december 2016
Eén op de drie Nederlanders heeft slaapproblemen. Maar wat kun je eraan doen? Vriendin zet vier mythes op een rij.
Eén op de drie Nederlanders heeft slaapproblemen. Maar wat kun je eraan doen? Vriendin zet vier mythes op een rij.
Mythe 1
’s Avonds sporten houdt je wakker
Bewegen bevordert de nachtrust en ’s avonds bewegen of sporten is beter dan helemaal niet. Het is wel belangrijk om goed af te koelen en bij te komen voordat je je bed inkruipt. Door het sporten maak je namelijk adrenaline aan, en daardoor krijg je extra energie. Ga dus niet pas om 22.00 uur sporten, want dan lig je nog tot laat wakker.
Mythe 2
Dutten maakt je nog vermoeider
Dit is niet helemaal waar. Het gaat erom hoe lang je precies een dutje doet. Een powernap van vijf tot twintig minuten geeft je brein rust en kan net even helpen om de middag door te komen. Slaap je langer dan twintig minuten, dan raak je in een diepere slaap, waardoor je erna een beetje wazig en alsnog moe kunt voelen. Wees streng voor jezelf en limiteer je slaaptijd tot twintig minuten. Probeer ook na 15.00 uur niet meer te dutten. Na deze tijd stijgt het slaaphormoon melatonine in je bloed en dit kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt.
Mythe 3
Een uurtje minder slaap kan heus geen kwaad
In het programma Make me… stay awake onderzocht dokter én presentator Michael Mosley hoe mensen reageerden op een uur minder slaap per nacht. Na de eerste nacht worstelden de deelnemers al met een mentale test en na een week waren de deelnemers meer gestrest en was hun lichaam verzwakt. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Artsen raden zeven tot negen uur per nacht aan.
Mythe 4
In het weekend haal je je slaap wel in
In het weekend heerlijk uitslapen, klinkt als een ideaal plan als je doordeweeks een paar keer laat naar bed bent gegaan. Helaas ontdekten Britse onderzoekers dat mensen met slaaptekort ook na een weekend rust een minder goede concentratie hadden dan mensen die een vast ritme aanhouden. Slecht slapen verstoort je bioritme waardoor het weer lastiger wordt om goed te slapen.