slaap

Wil je beter slapen? Déze mythes kun je beter niet meer geloven

Er wordt een heleboel geschreven over slaap en hoe je slaap kunt verbeteren. Déze mythes kun je vanaf nu beter niet meer geloven.

1. In het weekend bijslapen

Veel mensen gebruiken het weekend om even bij te tanken. Ze gaan later naar bed en slapen langer uit. Soms wordt er gezegd dat het beter is om in het weekend je normale ritme vast te houden en dus niet opeens langer door te slapen. Uitslapen in het weekend zou je normale ritme in de war brengen. Volgens wetenschappers is dus echt zo. Door in het weekend meer te slapen, zal je interne klok zich niet opeens herstellen. Je biologische ritme kun je beter zo constant mogelijk houden.

2. Een warm, gezellig bed draagt bij aan je slaap

Gezellig hoor, drie verschillende dekens in bed, maar het is niet echt nodig. Natuurlijk is één dekbed prima, maar je lichaam zal de lichaamstemperatuur verder zelf regelen. Een koelere omgeving zorgt namelijk voor een lagere lichaamstemperatuur, waardoor je sneller in slaap valt. Een simpele manier om het koeler te maken in je kamer, is door een raam of deur open te zetten.

3. Later op de dag sporten, zorgt ervoor dat je slechter slaapt

Soms wordt wel eens gezegd dat later op de dag sporten, je nachtrust verstoort. Dit is dus niet waar. Er is zelfs een onderzoek gedaan waarbij mensen 90 minuten voor het slapen sportoefeningen deden en geen moeite hadden met in slaap vallen. Ook werden zij ’s nachts minder vaak wakker en waren ze goed gestemd.

Lees ook: Beter slapen? Zorg voor déze kleuren in je slaapkamer

4. Je hebt minder slaap nodig als je ouder bent

Misschien denk je dat oudere mensen makkelijker vroeg opstaan en ook eerder naar bed gaan. Het is niet zo dat oudere mensen minder slaap nodig hebben. Wel verandert de biologische klok naarmate je ouder wordt. Hierdoor wordt het voor oudere mensen lastiger om de slaap te krijgen, die ze eigenlijk wel zouden willen.

5. Als je middenin de nacht wakker wordt, kun je beter in bed blijven liggen

Midden in de nacht opstaan zou ervoor zorgen dat je niet meer in slaap valt. Zo simpel is het niet. Als je binnen twintig minuten nog niet in slaap bent gevallen, mag je best even je bed uit om even wat te bewegen, de lampen te dimmen en een boek te pakken. Pak niet je telefoon of laptop. Het is belangrijk dat je brein je bed associeert met slaap.

Lees ook: Els: ‘Ik maak mijn man weleens wakker voor een “slaapmutsje”‘

Foto: GettyImages
Bron: Purewow.com