Neem jij het met een korreltje zout?
19 maart 2015
Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je hoe belangrijk het is om niet te zout te eten.
Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je hoe belangrijk het is om niet te zout te eten.
Zout is een regelmatig terugkerend onderwerp tijdens de consulten. Een van de redenen hiervoor is dat teveel zout niet goed voor onze gezondheid is. Ons lichaam moet hierdoor namelijk harder werken, met de volgende mogelijke risico’s: verhoogde bloeddruk, de nieren die een tand(je) moeten bijzetten en botontkalking. Duidelijke redenen dus om het zoutgebruik te minderen. Maar hoe doe je dit?
Zout is volop verwerkt in kant-en-klaar producten. De fabrikanten moeten zich houden aan de richtlijnen hiervoor, opgesteld door de Overheid en het Ministerie van Volksgezondheid. Uit onderzoek komt echter steeds weer naar voren dat de fabrikanten de regels niet op de juiste wijze hanteren en veel te veel zout in hun producten doen. Oftewel: ze nemen de richtlijnen met een korreltje zout.
Hoeveel zout gebruik je zelf tijdens de bereiding en aan tafel? Dit is écht lastig in te schatten. Veel cliënten van mij gebruiken meer zout dan ze denken. Bij uitstek bij het bereiden van de warme maaltijd. Angelique is een voorbeeld hiervan: zij maakt gehaktballen met gekruid paneermeel. Aan dit paneermeel is fabrieksmatig zout toegevoegd, waardoor het balletje zouter wordt dan goed voor je is. De jus wordt op smaak gebracht met juspoeder, helaas ook een fabrieksmatige zoutbom. Voor de soep gebruikt Angelique altijd groentebouillonblokken en zij heeft laatst pas ontdekt dat deze evenveel zout bevatten als andere bouillonblokken. Ook vertelt ze: “Ik vond het nooit zo bijzonder dat mijn zoon zout over zijn diepvriesfrites gooit, totdat ik pas geleden op het etiket las dat er een laagje rijstmeel met zout om de frites verwerkt is.”
Ga zelf ook na hoe het met je zoutgebruik gesteld is. Verander je gewoontes. Doe bijvoorbeeld een blokje minder in de soep en doe naturel paneermeel om gehaktballetjes. Ga meer voor onbewerkte producten en ga aan de slag met recepten met minder zout. Een aantal lekkere vind je in mijn boek Eenmaal Slank, Altijd Slank.
Je zal ontdekken dat je ook dan nog steeds lekker eet. Natuurlijk moet je wennen, maar gelukkig worden je smaakpappillen zeer regelmatig vernieuwd, waardoor je zo gewend bent aan de nieuwe smaken. Eet je dan een keer elders, dan is je reactie: ‘Zo zout heb ik het nog nooit gegeten!’