Net gegeten en toch weer trek? Dít is de reden (en dit doe je eraan)
21 juli 2020
Je hebt het vast weleens meegemaakt: heb je net je lunch of avondeten achter de kiezen, heb je vijf minuten later alweer trek. Hoe kan dit? En, belangrijker: hoe kan je dit voorkomen?
Je lichaam heeft voeding nodig
Door honger geeft je lichaam aan (meer) voeding nodig te hebben; je krijgt trek. We hebben voeding nodig om te kunnen functioneren. Verschillende factoren zoals hormonen, een bepaald dieet of een bepaalde levensstijl, hebben invloed op dit hongergevoel en kunnen het ‘verstoren’. Niet handig als je probeert af te vallen of op je voeding te letten. Wij geven drie tips om een snackaanval na een maaltijd te vermijden.
Lees ook: Zo vertelt je urine hoe gezond je voedingspatroon écht is
1. Kijk naar je maaltijd
Probeer niet alleen te letten op het aantal calorieën, maar ook op de voedingsstoffen. Vooral eiwitten leiden tot een verzadigd gevoel. Vetten en koolhydraten doen dit minder en zorgen er dus voor dat je snel weer honger krijgt. Let ook op de hoeveelheid vezels. Hoe meer vezels, hoe langer je vol zit. Je maag heeft meer tijd nodig om ze te verteren.
2. Eet heel veel groente
Als je eet, rekt je maag. Hoe meer je eet, hoe meer je maag zich uitrekt. Je hersenen krijgen dan een seintje dat je lichaam vol zit en op dat moment stop je met eten. De truc is dus om naast eiwitten en vezels, ook veel loze calorieën te eten. Die zorgen ervoor dat je maag zich vergroot en dus het seintje afgeeft vol te zitten. Denk bij ‘loze calorieën’ aan komkommers, sla, radijsjes en paprika’s.
3. Kijk naar je levensstijl
Sport je veel? Dan heb je gegarandeerd meer voeding nodig en is het niet gek dat je lichaam vraagt naar meer. Weinig slaap en stress hebben ook invloed. Andere minder voor de hand liggende factoren van trek hebben zijn: afleiding tijdens het eten, te snel moeten eten of niet voldoende eten gedurende de dag.
Lees ook: Zóveel calorieën moet je minstens binnen krijgen om af te vallen
Foto: Pexels
Bron: Healthline