3x waarom het niet meevalt om wat meer te bewegen
9 januari 2025
Je wilt écht wel bewegen, maar je bent te druk, moe, het is te duur en je weet niet welke sport bij je past. Herkenbaar? Drie redenen waarom je steeds maar niet met sporten begint – en hoe je die obstakels overwint.
Reden 1: kiezen welke sport het wordt
De keuze is reuze. Daarom helpt het om een paar dingen op een rijtje te krijgen: wat wil je bereiken? Wil je afvallen, een strakkere buik, betere conditie, meer spieren? Voor meer spieren moet je bijvoorbeeld aan krachttraining doen. Maar als je het niks vindt om binnen aan apparaten te hangen, geef je ook weer snel op. Dus: waar wil je sporten: binnen of buiten? En wil je het rustig aan doen of ben je juist avontuurlijk en wil je tempo maken? Wanneer heb je energie: ’s ochtends of ’s avonds? En hoe vaak per week wil je sporten? Kortom: wat zijn je doelen en je sportwensen? Als je het niet goed weet, kun je op www.sport.nl de sportwijzer invullen. Een verrassend leuke test, niet met vragen over sport, maar over je levensstijl en interesses. En je krijgt nuttig advies, over sporten waaraan je zelf misschien niet denkt, zoals atletiek of zwemmen. Bovendien kun je zoeken naar sportscholen in de buurt, of, als je gewoon even wilt rondkijken, ook zoeken op je postcode om te zien wat er allemaal in de buurt wordt aangeboden. En dat is meer dan je denkt. Volhouden lukt alleen als je iets met plezier doet. Daarom: het belangrijkste is om iets te vinden wat je leuk vindt om te doen. Dat hoeft niet iets te zijn wat je als kind/ puber/twintiger leuk vond. Je bent ouder, dus misschien past de sport die je toen deed niet meer bij je.
Kijk dus vooral waar je nú gelukkig van wordt. Je kunt er ook over praten met mensen die er verstand van hebben, zoals een sportinstructeur of je huisarts. Fitness- en aerobicsinstructeur Simone Scheijen, die ook gezondheidsblogger is op Amayzine.com, adviseert om verschillende sporten te testen als je het niet goed weet. “Bij veel sportscholen kun je lessen yoga, zumba of spinning uitproberen. Kijk waar je blij van wordt.” Wil je niet naar een sportschool, kijk dan eens op www.allesporten.nl. Wie weet kom je op een leuk idee. Tot slot: leg de lat vooral niet te hoog. Bedenk dat het niet heel heftig hoeft, maar dat je ook gewoon kunt wandelen om fi tter te worden of af te vallen. Scheijen: “Stap eens een halte eerder uit, neem de trap. Gebruik een stappenteller. Het werkt écht, al die kleine beetjes.”
Reden 2: beginnen, je moet een drempel over
Goed. Je hebt de keuze gemaakt. Dan moet je de eerste stap zetten, die vaak het moeilijkst is: beginnen. Het eerste wat je kunt doen, is je oriënteren. Ga langs bij een aantal sportscholen of clubs in de buurt. Kijk rond, maak een praatje met mensen die er werken of sporten. Is dit een sfeer waarbij je je fi jn voelt? Zo ja, geef je dan meteen op voor een proefl es. Wat ook kan helpen, is om een afspraak te maken met jezelf: elke donderdag ga ik naar pilates. Of stel een doel, zoals: komende herfst wil ik vijf kilometer kunnen hardlopen. Beloon jezelf als het lukt. En maak het leuk en uitdagend. Sportdeskundige Simone Scheijen: “Neem een vriendin, zus of schoonzus mee. Dan hoef je niet in je eentje ergens op af te stappen en kun je elkaar stimuleren. Maak afspraken met elkaar voor vaste tijden en vaste dagen en klets gezellig bij na de les. En spreek met elkaar af dat je een joker mag inzetten als je een keer écht niet wilt. Dat haalt de druk van de ketel. Maar stel hier wel een maximum aan.” En als je juist wél in je eentje wilt gaan, zorg er dan voor dat je je comfortabel voelt. Kies een groepsles of clubje met gelijkgestemden, draag kleren waarin je je fi jn voelt. Of betrek je gezin erbij, maak het samen leuk: ga zwemmen, wandelen, fi etsen. Daar heeft iedereen wat aan en jij voelt je erbij op je gemak.
Reden 3: volhouden, hoe zorg je dat je niet afhaakt?
– Een rare tip misschien, maar zet je sportschoenen ergens neer waar je ze elke dag ziet. Zo wordt het al snel een gewoonte om te gaan sporten.
– Met een clubje of een groep is het sporten beter vol te houden, omdat anderen je op sleeptouw kunnen nemen als je zelf de motivatie niet hebt.
– Je hoeft niet eens fysiek samen te sporten: het kan ook een online groepje zijn. Begin een groepje op WhatsApp of Facebook, waarin je elkaar op de hoogte houdt van je vorderingen.
Scheijen: “Na het sporten voel je je over het algemeen goed, maar dat gebeurt niet meteen na de eerste les. Na een paar maanden begin je resultaat te zien. En zodra dat zichtbaar is, volgt de motivatie vanzelf.
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.