Niet zwanger, maar wel misselijk in de ochtend? Dit zijn mogelijke oorzaken

Niet zwanger, maar wel misselijk in de ochtend? Dit zijn mogelijke oorzaken

Ochtendmisselijkheid is een typisch zwangerschapssymptoom. Maar wat als je elke ochtend misselijk wakker wordt, maar niet zwanger bent? We zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rij.

Misselijkheid in de ochtend zorgt voor een vervelende start van de dag, met name als je veel gepland hebt staan en de deur uit moet voor werk of school. Het is daarom goed om na te gaan waar de misselijkheid vandaan komt. Misschien herken je jezelf in een van de onderstaande oorzaken, maar neem hoe dan ook contact op met je huisarts als de misselijkheid lang aanhoudt. 

Angst en stress

Wanneer je (onbewust) veel stress en/of angst ervaart, kan dat ervoor zorgen dat je ‘s ochtends misselijk opstaat. Dat heeft volgens Health Central te maken met het stresshormoon cortisol. Dit hormoon piekt in de ochtend als reactie op het licht. Als je cortisolspiegel al hoog is door angst en stress en daar de ochtendpiek aan toevoegt, kan dat zorgen voor misselijkheid als je wakker wordt. 

Niet goed gegeten voor het slapen

Angst en stress zijn een veelvoorkomende oorzaak voor ochtendmisselijkheid, maar de oorzaak kan ook makkelijker zijn. Heb je de avond van tevoren weinig gegeten, dan kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel wat te ver zakt. Hierdoor kun je duizelig en/of misselijk wakker worden. Eet en drink daarom snel even wat nadat je wakker wordt.

Om te voorkomen dat je morgen weer misselijk wakker wordt, is het verstandig om ‘s avonds nog wat te eten. Doe dit niet vlak voor het slapengaan, maar eet wat voedsel met langzame koolhydraten, vezels en eiwitten wat eerder op de avond. Je bloedsuikerspiegel gaat hierdoor niet schommelen, waardoor je niet misselijk wordt. 

Lees ook: Misselijk na de seks? Hierdoor kan dat komen

Te veel of verkeerd voedsel gegeten

Andersom kan eten ook voor problemen zorgen. Heb je de avond ervoor te veel gegeten, vlak voor het slapen? Dan kun je daar misselijk van worden. Maar ook verkeerd eten kan hiervoor zorgen. Je lichaam reageert dan overgevoelig op bepaald voedsel. Bijvoorbeeld lactose, gluten of fructose. 

Hormonen

Hormoonschommelingen kunnen een reden zijn voor ochtendmisselijkheid. Bijvoorbeeld doordat je aan nieuwe anticonceptie bent begonnen, maar ook de overgang kan een oorzaak zijn. Vermoed je dat de misselijkheid door hormonen komt? Raadpleeg dan je huisarts. 

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen volgens Health Central ook zorgen voor ochtendmisselijkheid. Medicijnen die hiervoor kunnen zorgen zijn onder andere: antibiotica, anticonvulsiva, medicijnen tegen aritmie, behandelingen voor auto-immuunziekten, bètablokkers voor hoge bloeddruk, chemotherapie en bestraling bij kanker, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en opioïden. Raadpleeg ook in dit geval je (huis)arts als je last hebt van bijwerkingen van medicatie. Of als de misselijkheid is begonnen sinds je medicijnen slikt. 

Brandend maagzuur

Sommige mensen krijgen ‘s nachts last van brandend maagzuur. Dat komt doordat je plat ligt; maagzuur kan dan makkelijker omhoog komen. Hierdoor krijg je last van klachten zoals keelpijn, hoesten en misselijkheid als je wakker wordt. Vermijd in dit geval bepaalde voedingsmiddelen zoals kaas, gefrituurd voedsel en rood vlees, vlak voor het slapen. Heb je veel last van brandend maagzuur? Neem dan contact op met je huisarts.

Bron: Health Central, Margriet
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.