Last van een onderhuidse puist? Dít kun je ertegen doen
27 oktober 2022
Bijna iedereen heeft er weleens last van: een onderhuids puistje. Vaak komen ze van het een op andere moment opzetten, wat zorgt voor een pijnlijke plek. Hoe kun je ze het beste behandelen, zodat je er zo snel mogelijk weer vanaf bent?
Dit kun je doen tegen die vervelende onderhuidse puistjes.
Cystische acne
Onderhuidse puistjes worden ook wel cystische acne genoemd. Het zijn pijnlijke puistjes die onder de huid blijven en niet helemaal uitkomen. De onderhuidse puist verschijnt als een knobbel onder de huid, doordat een porie en de talgklier die daarbij hoort ontstoken raakt. Hierdoor ontstaat er een cyste of nodul onder de huid die erg pijnlijk kan zijn.
Hormonen
Meestal worden onderhuidse puistjes veroorzaakt door een toename van hormonen. Bij veel mensen verschijnen ze vaak rond hun menstruatie. Talgklieren worden dan extra gevoelig voor de hormoontoename, waardoor ze extra talg gaan produceren. Samen met bacteriën en andere onzuiverheden onder de huid, kan het talg vast komen te zitten, waardoor het cystische acne veroorzaakt. Daarbij komt deze vorm van acne het meest voor bij mensen met een vette huid.
Lees ook: Puistjes door zweet: zó ontstaat het en dit kun je ertegen doen
Wat te doen tegen een onderhuidse puist?
Hoe graag je het ook zou willen, het is belangrijk om niet met je vingers aan de onderhuidse puist te zitten en al helemaal om hem niet uit te knijpen. Dit maakt het vaak alleen maar erger en zorgt ervoor dat het langer duurt tot de puist weggaat. Hoewel de puist er van het een op andere moment kan zitten, verdwijnt hij helaas niet zo snel. Meestal verdwijnt hij uit zichzelf als je de huid om de puist goed schoonhoudt. Gebruik hiervoor een reiniger die salicylzuur bevat. Ook is het beter om geen make-up te dragen, of in ieder geval geen foundation. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende slaapt, zodat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen.
Heb geduld
Geduldig zijn is de key als het gaat om onderhuidse puistjes. Eventueel kun je wat anti-puistjescrème aanbrengen, waarna het bultje na een paar dagen vaak kleiner wordt. Wil hij echt niet uit je huid verdwijnen? Neem dan contact op met een dermatoloog.
Bron: Vichy, Marie Claire Australië
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.