Onregelmatig Ongesteld: vrouw pakt maandverbandje van tafel

Onregelmatig ongesteld? Dit betekent het voor jouw gezondheid

Herken je het dat je menstruatie soms te lang duurt, te licht is of juist helemaal wegblijft? Onregelmatige menstruatie kan lastig zijn, maar wist je dat het ook een teken kan zijn van iets groters? Het is belangrijk om te weten wat er speelt, zodat je klachten kunt aanpakken.

Wat betekent onregelmatig ongesteld zijn?

Een menstruatiecyclus is onregelmatig als deze korter is dan 21 dagen, langer dan 35 dagen, of als de hoeveelheid bloed sterk afwijkt. Misschien merk je dat je menstruatie minder voorspelbaar wordt, hevigere krampen geeft of zelfs helemaal stopt. Vaak speelt een verstoring in je hormonen (zoals oestrogeen en progesteron) een rol. Maar ook stress, overgewicht of aandoeningen zoals PCOS kunnen de oorzaak zijn.

Heb je hier regelmatig last van? Dan is het goed om te weten dat dit invloed kan hebben op je gezondheid.

Hoe beïnvloedt het jouw gezondheid?

Onregelmatig ongesteld zijn gaat niet alleen om ongemak. Het kan volgens onderzoek wijzen op onderliggende problemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten of zelfs bloedarmoede. Hierdoor kun je je moe voelen, vaker ziek zijn of zelfs moeite krijgen met zwanger worden. Daarnaast kan het een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid, zoals meer stress of stemmingswisselingen.

Dit klinkt misschien heftig, maar gelukkig zijn er vaak oplossingen. Door een gezonde levensstijl aan te nemen en tijdig hulp te zoeken, kun je veel klachten verminderen.

onregelmatig-ongesteld: maandverband met rode veer, roze achtergrond

Lees ook: Moet je vaker naar het toilet tijdens je menstruatie? Híer komt dat door

Wat kun je doen?

Heb je een onregelmatige cyclus? Houd dan een menstruatiedagboek bij. Noteer hoe lang je cyclus duurt, hoeveel bloedverlies je hebt en of je andere klachten ervaart. Dit helpt niet alleen jou, maar ook je huisarts om sneller een oplossing te vinden.

Onregelmatig ongesteld zijn is meer dan alleen een ongemak. Het is een belangrijk signaal van je lichaam. Wacht dus niet te lang als je merkt dat je cyclus uit balans is. Door goed voor jezelf te zorgen en op tijd hulp te zoeken, kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Tip van Vriendin

Period Talk door Sofie Vanherpe onthult alles wat je moet weten over menstruatie. Gericht op jongeren maar informatief voor elke vrouw, beantwoordt dit boek vragen van zuivering tot cyclusbeheer, verweven met leuke weetjes. Een wetenschappelijk onderbouwde gids voor iedereen! Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Bruin bloedverlies vóór je menstruatie? Dít kan het betekenen

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker
Bron: PMC

Sofie Vanherpe