Ben je overspannen of heb je een burn-out? Zó herken je het verschil
14 december 2022
De termen overspannen en burn-out worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt In dit artikel leggen we je het verschil uit.
Overspannen vs. burn-out
Je leest steeds vaker dat meer mensen, en dan vooral ook de jongere generatie, te maken krijgen met klachten die horen bij overspannen zijn of zelfs bij een burn-out. Vaak heb je te lang te veel stress gehad en wil je lichaam op deze manier aan je laten weten dat er iets moet veranderen. Overspannen zijn is vaak de voorloper van een burn-out. Als je overspannen bent, is de situatie nog omkeerbaar. Er zijn dan bepaalde factoren die je weg kunt nemen, waardoor de klachten kunnen afnemen. Denk bijvoorbeeld aan minder werken en hierdoor meer tijd voor jezelf nemen. Je kunt overspannen raken als ‘normale’ stress te lang blijft aanhouden. Je kunt dan last hebben van paniekaanvallen, darmklachten, hyperventilatie en neerslachtigheid.
Lees ook: 5 redenen waarom hooggevoelige mensen zulke goede dierenbaasjes zijn
Helemaal opgebrand
Als je overspannen bent en de klachten vervolgens negeert, kun je uiteindelijk in een burn-out belanden. Bij een burn-out heb je je lichaam maanden en vaak zelfs jaren overvraagd. Je lichaam kan niet meer en je bent helemaal opgebrand. Een paar uurtjes minder werken is dan niet meer voldoende om te kunnen herstellen. Je hebt volledige rust nodig. De klachten die horen bij een burn-out zijn erg uiteenlopend. Je kunt bijvoorbeeld niet meer goed tegen prikkels van buitenaf (televisie, verkeer, pratende mensen), je bent niet meer instaat om de simpelste taken uit te voeren en je kunt zelfs last krijgen van uitvalverschijnselen. Bij beide situaties is het belangrijk om direct alarm te slaan. Plan een afspraak bij je huisarts en licht je werkgever in. Als je deze gesprekken lastig vindt, kijk dan of je partner of een goede vriendin mee wil gaan om je te ondersteunen.
Ik dacht dat ik wist wat burn-out was… tot ik er een kreeg
Herken je de symptomen van een burn-out? Dan kan het boek Ik dacht dat ik wist wat burn-out was… tot ik er een kreeg van Marijn Sillis je enorm verder helpen. Van een burn-out herstellen is veel meer dan rusten, relaxen en loslaten. Journalist Marijn Sillis deelt goudeerlijk zijn eigen emoties, gedachten en inzichten, en gaat het gesprek aan met lotgenoten. Dankzij het boek krijg je de kracht om uit jouw burn-out te komen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lees ook: Ben je hooggevoelig? Dan bezit je déze 5 kwaliteiten
Foto: GettyImages
Bron: de-online-psycholoog
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.