PMS en PMDD: dít zijn de verschillen
3 juli 2023
Je hebt vast wel eens gehoord van PMS, maar over PMDD wordt vaak iets minder vaak gesproken. Dít zijn de verschillen.
PMS
PMS is de afkorting voor premenstrueel syndroom en is vaak een geheel aan fysieke en mentale klachten die optreden in de periode voorafgaand aan de menstruatie. Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn en buikkrampen. Voorbeelden van mentale klachten, zijn: stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en prikkelbaarheid. Vaak ontstaan de klachten na de eisprong en verdwijnen ze tijdens de menstruatie. Wat de precieze oorzaak van PMS is, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Het vermoeden is dat het zenuwstelsel van sommige vrouwen gevoeliger reageert op hormoonschommelingen. Er lijkt niet echt sprake te zijn van een hormonale oorzaak.
Lees ook: Last van hormonale acne? Déze tips zullen helpen
PMDD
Naast PMS, bestaat ook PMDD. Deze afkorting staat voor: premenstureel dysforie syndroom, waarbij vrouwen voornamelijk last hebben van heftige stemmingsklachten die samenhangen met de cyclus. Wederom is er vaak geen sprake van een hormonale disbalans, maar reageert het lichaam heftig op de hormonale schommelingen voorafgaand aan de menstruatie. Rond de 5 tot 8% van de vruchtbare vrouwen krijgt te maken met PMDD-symptomen. Klachten die kunnen horen bij PMDD, zijn: stemmingswisselingen, depressieve stemming, overweldigd voelen, hypersomnia (slaperigheid) en angstgevoelens. Daarnaast kunnen ook fysieke klachten als gevoelige symptomen, opgeblazen gevoel of gewichtstoename. PMDD lijkt dus een iets heftigere vorm van PMS. In beide gevallen reageert het lichaam, waaronder dus ook het brein, op veranderingen in de hormoonhuishouding.
Tip van de redactie
De bestseller De Cyclus Strategie van Maisie Hill leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lees ook: Wel of geen hormonen tijdens de overgang? Dít zegt de expert
Foto: GettyImages
Bron: PMDDNederland
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.