5 veelvoorkomende problemen in een relatie (én de oplossingen)
20 juli 2022
Er zijn altijd periodes in een relatie die moeizamer verlopen. Dit zijn de vijf meestvoorkomende problemen in een relatie.
1. Muur
Misschien praten jij en je partner wel over van alles (kinderen, hobby’s en vrienden), maar wordt er weinig over emoties gepraat. Je hebt het gevoel dat de relatie oppervlakkig is en zou het liefst diepere gesprekken met je partner voeren. Zo kun je het gevoel te hebben alleen te zijn, terwijl jullie samen op de bank zitten bijvoorbeeld. Dit probleem kan verwardheid veroorzaken. Je weet dat je partner van je houdt, maar soms voel je het niet helemaal. Probeer deze gevoelens altijd bespreekbaar te maken en als dit niet lukt, is het slim om professionele hulp in te schakelen.
2. Je behoeftes uiten
Sommige mensen zijn niet gewend om hun gevoelens en wensen te uiten. Misschien werden jouw gevoelens vroeger de kop in gedrukt en denk je daardoor onbewust dat jouw gevoelens er niet zo toe doen. Doordat je jouw gevoelens niet uitspreekt, weet je ook niet zo goed wat je behoeftes (in een relatie) zijn. De kans is dan ook groot dat je partner ook niet weet wat jouw behoeftes zijn en er hierdoor afstand ontstaat. Een lastige situatie, waarbij het kan helpen om met anderen te praten of na te gaan welke dingen jou vroeger echt gelukkig maakte. Probeer zowel samen als alleen nieuwe dingen uit.
3. Je laat jezelf niet zien
Het kan ook zo zijn dat je een bepaald gedeelte van jezelf laat zien en een ander (groot) gedeelte voor jezelf houdt. Je bent misschien bang om gekwetst te worden en focust je daarom compleet op de gevoelens en emoties van anderen. Je zult dus moeten werken aan het afbouwen van die spreekwoordelijke muur die je om je heen hebt gebouwd. Schrijf dingen op, praat met mensen die je goed kent en schakel eventueel een professional in.
Lees ook: Déze vijf sterrenbeelden zijn het best in lange, duurzame relaties
4. Niet over moeilijke dingen praten
Je vindt het lastig om moeilijke en belangrijke onderwerpen te bespreken. Hier word je gespannen en/of zenuwachtig van. Door over problemen te praten, wordt je relatie sterker. Ga eens bij jezelf na of jij misschien vaak moeilijkheden uit de weg gaat en praat hier samen met je partner over. Hoe kunnen jullie dit patroon samen doorbreken? Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat hij of zij benoemt als je jezelf weer terugtrekt of onderwerpen lijkt te vermijden.
5. Passieve houding
Als er ruzie ontstaat tussen jou en je partner, trek je je terug en/of neem je een passieve houding aan. Je bent direct bang dat jullie relatie in gevaar is en schrikt van de emoties die je partner laat zien. Dit terwijl ruzies in een relatie normaal en zelfs goed zijn. Jullie emotionele intimiteit zal hierdoor alleen maar toenemen. Het kan helpen om met een professional in gesprek te gaan en te achterhalen waarom je vaak conflict vermijdend te werk gaat. Waar komt dit gedrag vandaan en hoe kun je dit in de toekomst veranderen? Betrek ook je partner bij dit proces.
Liefde is een werkwoord
Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lees ook: Dít is waarom je beter eerst vrienden kunt zijn, voordat je een relatie begint
Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday