Een relatiebreuk verwerken: 5 tips om het iets makkelijker te maken
1 november 2022
Of het nu jouw keuze was of niet: een relatiebreuk is altijd heftig. Wij zetten 5 tips op een rijtje om het makkelijker te maken.
1. Detox
Soms hebben mensen de neiging om na een relatiebreuk, heel snel op zoek te gaan naar een nieuwe (tijdelijke) partner. Dat is heel begrijpelijk. Je voelt je immers rot en je wil dat dit gevoel zo snel mogelijk stopt, of in ieder geval tijdelijk stopt. Toch zal je nooit een goede nieuwe start met iemand kunnen maken als je je vorige relatie nog niet helemaal verwerkt hebt. Neem dus echt de tijd om je vorige relatie te evalueren en op te schrijven wat je fijn en juist minder fijn hieraan vond. Is er een reden waarom jullie relatie strandde en begrijp je waarom dit gebeurde? Als je boos bent of juist veel moet huilen: gooi het er allemaal even uit. Bel met een vriendin of met je moeder en doe je verhaal. Het ventileren van gevoelens zorgt ervoor dat het na een tijdje minder zwaar gaat voelen.
2. Rouw
Vooral als jij en je ex een lange tijd samen waren en/of er misschien kinderen bij betrokken zijn, kan een relatiebreuk heel verdrietig zijn. Vaak wordt liefdesverdriet ook vergeleken met een rouwproces. De persoon die je verliest leeft weliswaar nog gewoon, maar jullie relatie is wel voorbij. Je rouwt dus om de speciale relatie die je had met je ex, die nu voorbij is. Je ex zal altijd een groot onderdeel van je leven zijn geweest. Hij of zij kent je vrienden, familie en samen hebben jullie de meest intieme momenten beleefd. Neem de tijd om verdrietig, boos en gefrustreerd te zijn. De één heeft hierbij meer tijd nodig dan de ander.
3. Daten is niet altijd een goed idee
Je bent weer vrijgezel en misschien snak je naar een paar oppervlakkige dates. Wat kan daar nou fout aan gaan, vraag je jezelf af. Toch kan een oppervlakkige date met een nieuw persoon je verwerkingsproces behoorlijk in de war schoppen. Misschien valt de persoon of de date tegen of merk je dat er allerlei negatieve gevoelens naar boven komen als je met de persoon samen bent. Hierdoor voelt je relatiebreuk nog zwaarder en dat iets wat je juist wilde voorkomen.
Lees ook: Porno kijken in een relatie: is dit een probleem of juist heel normaal?
4. Doe dingen die je goed laten voelen
Door een relatiebreuk kan je zelfvertrouwen soms een behoorlijke deuk oplopen. Je kunt gaan twijfelen aan bepaalde persoonlijke eigenschappen en/of je uiterlijk. Het helpt dan om dingen te gaan doen die je zelfvertrouwen weer laten groeien. Geeft sporten je een goed gevoel? Probeer dit dan weer op te pakken. Was schilderen altijd je hobby? Begin er gewoon weer aan. Pas als jij een goed gevoel hebt over jezelf, zul je ook nieuwe potentiële partners aantrekken die ook écht bij je passen en waar je een volwassen relatie mee kunt opbouwen.
5. Je ex
Zoals we al eerder beschreven, verloopt de verwerking van een relatiebreuk niet in één rechte lijn. Er zullen dagen zijn dat je je goed voelt en met een positief gevoel aan je ex en je relatie met hem/haar terugdenkt. Er zullen ook dagen zijn dat je weer heel verdrietig bent en je ex het liefst een bericht zou sturen of jullie niet toch nog een keer zouden kunnen afspreken. Zolang jij aan jezelf werkt, je ex een tijdje vermijdt, eerlijk bent tegen jezelf en je de tijd neemt om deze breuk te verwerken, zul je uiteindelijk merken dat het beter gaat. Op den duur zal je verdriet minder worden en zal de breuk niet meer voelen als die enorme knoop in je maag.
Lees ook: Eva ging vreemd en dat pakte goed uit: ‘Mijn minnaar redde mijn relatie’
Foto: GettyImages
Bron: nbcnews.com
<strong>Meer Vriendin? Volg ons op <a href=”https://www.facebook.com/VriendinNL/“>Facebook</a> en <a href=”https://www.instagram.com/vriendin_nl/?hl=nl“>Instagram</a>. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse <a href=”https://www.vriendin.nl/nieuwsbrief/“>Vriendin nieuwsbrief</a>.</strong>