Seksuele taboes: ja, ze zijn er nog!
11 maart 2018
Anno 2018 zijn er nog altijd onderwerpen op seksueel gebied waar we liever onze mond over houden. En dat is niet altijd slim.
Stiekem masturberen, een laag libido hebben of een man met erectieproblemen? Anno 2018 zijn er nog altijd onderwerpen op seksueel gebied waar we liever onze mond over houden. En dat is niet altijd slim.
Taboe 1
Jorien: ‘Ik heb nog nooit een orgasme gehad’
Seksuoloog, consulent seksuele gezondheid en oprichter van het platform voor seksuele gezondheid ilvy.com Nynke Nijman: “Er zijn veel vrouwen die problemen hebben met het krijgen van een orgasme. Toch is fysiek gezien elke vrouw in staat om een orgasme te krijgen, zelfs vrouwen die besneden zijn. Wat ik vaak hoor, is dat vrouwen er tijdens de daad niet helemaal met hun hoofd bij zijn.
In plaats van te genieten van de lichamelijke aanrakingen, zijn ze met hun gedachten bij de boodschappen die ze moeten doen of de was die nog gestreken moet worden. Dat soort overpeinzingen zijn niet bevorderlijk voor een orgasme. Daarnaast zijn er maar weinig vrouwen die puur en alleen door penetratie een orgasme krijgen. Daar komt dus wat meer creativiteit bij kijken. Soms vertellen vrouwen dat ze een orgasme faken. Dat is niet handig, want daarmee zeggen ze tegen hun partner: je doet het goed. En zo verandert er voor hen niks.”
Taboe 2
Maaike (54): ‘Sinds ik in de overgang zit, heb ik geen zin meer in seks’
Volgens seksuoloog Nijman kan de overgang inderdaad effect hebben op de seksuele beleving. “De hormoonhuishouding en je lichaam veranderen. Vooral dat laatste kan je onzeker maken, en door die onzekerheid voel je je misschien minder aantrekkelijk, minder seksueel. Daardoor kunnen je behoeften minder zijn. Maar hoewel de hele seksuele beleving anders is, hoeft je zin in seks niet te verdwijnen. Vaak is er alleen iets meer nodig om opgewonden te raken.”
Nijman vindt het logisch dat we deze gevoelens niet meteen delen met vriendinnen, maar vindt wel dat je ze binnen je relatie moet bespreken. “Mannen staan er vaak niet bij stil wat het effect van de overgang op seksualiteit kan zijn. Dus praat erover en vertel wat werkt en wat niet. Investeer vooral in tijd en aandacht voor elkaar.”
‘Er is gewoon iets meer nodig om opgewonden te raken’
Taboe 3
Lucie (27): ‘Ik beken: ik fantaseer over een trio als ik met mijn vriend vrij’
Het effect van fantasieën wordt onderschat, meent de seksuoloog. Er zijn onderzoeken die aantonen dat vrouwen alleen al door het hebben van een fantasie orgasmes bereiken. Voor veel vrouwen kan een seksuele gedachte een extra prikkel zijn en de kwaliteit van de seks met hun partner bevorderen. “Helaas zijn er vrouwen zoals Lucie, die denken dat ze mentaal vreemdgaan op het moment dat ze fantasieën hebben over trio’s of seks met andere mannen. En alleen daarom al houden ze hun mond over wat er tijdens het vrijen in hen omgaat.
Ik betwijfel of het vreemdgaan is. Het is niet meer dan normaal dat je – helemaal als je al langer met dezelfde partner bent – gaat fantaseren. De seks die je met je partner deelt, is na al die jaren immers vaak niet meer zo spannend als in het begin. Als je fantasieën voor wat extra spanning en opwinding zorgen, is daar niks mis mee. Je partner over je fantasie vertellen kan, maar hoeft niet per se. En soms is het mooi om samen met hem een fantasie werkelijkheid te laten worden. Maar in bijvoorbeeld het geval van Lucie moet ze zich realiseren dat een trio onwijs hard werken is: hoe verdeel je je aandacht? Wie doet wat met wie? Het kan op een fiasco uitlopen en dan is Lucie haar fantasie kwijt.”
Taboe 4
Connie (47): ‘Het lukt mijn man vaak niet om een erectie te krijgen’
Ongeveer 6% van de mannen heeft last van erectieproblemen, blijkt uit onderzoek van de Rutgers Stichting. En dat zorgt in sommige gevallen voor spanningen binnen de relatie. Een erectie krijgen is voor de man vaak het symbool van zijn mannelijkheid. Dus als dat niet optimaal lukt, denken veel mannen al snel dat ze niet presteren.
‘Als fantasieën voor extra spanning en opwinding zorgen, is daar niks mis mee’
Seksuoloog Nynke Nijman ziet vaak stellen bij wie erectieproblemen spelen. Al zullen er ook nog veel stellen zijn die geen hulp zoeken, maar zelf blijven aanmodderen. Het is niet voor niets een taboe. “Een erectie is in feite de lichamelijke vertaling van fysieke opwinding. Simpel gezegd: als die erectie niet aanwezig is of afneemt, is de opwinding niet voldoende, of zijn er overtuigende negatieve gedachten.
Wat je vooral niet moet doen op zo’n moment, is het hele seksuele contact afbreken. Want dan sluit je jullie samenzijn op een onprettige manier af
en zit dat de volgende keer nog in jullie hoofd. Het is beter je partner te vragen wat hij op dat moment nodig heeft. Misschien vindt hij het wel fijn om even de aandacht van hemzelf af te leiden en jou te verwennen. En wie weet windt hem dat op. Maak het in elk geval niet groter dan het is. Zeg niet: ‘O jee, wat vervelend.’ Als het echt je seksleven beïnvloedt, is het goed om er nog eens op een rustig moment met elkaar over te praten. Probeer de achterliggende reden te vinden. Erectieproblemen kunnen namelijk best een fysieke oorzaak hebben, zoals stress, overgewicht, een sterke afname in testosteron, diabetes of het gebruik van medicatie. En zoek samen oplossingen voor meer opwinding in bed.”
Lees alle taboes in Vriendin 10.