Van buikpijn tot winderigheid: 8 signalen dat je darmflora is verstoord
27 augustus 2024
Een goede gezondheid begint bij je darmen. Raakt je darmflora verstoord, dan merk je dat meteen aan allerlei klachten. Het goede nieuws is: je kunt er vaak zelf iets aan doen! Kwestie van de signalen oppikken.
1. Je stoelgang verandert
Een gezonde darmflora helpt bij een soepele stoelgang. Als deze uit balans is, dan kun je last krijgen van diarree of constipatie.
Dit kun je eraan doen: eet genoeg vezels uit fruit, groenten en volle granen én drink veel water. Probeer ook voldoende te bewegen. Hierdoor verbetert de doorbloeding in je lichaam, dus ook van je darmen. En dit zorgt er weer voor dat je darmen meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en beter hun werk kunnen doen.
2. Je hebt vaak buikpijn
Als je darmbacteriën uit balans zijn, kun je buikkrampen krijgen. Dit komt bijvoorbeeld doordat je buikwand geïrriteerd is, je slijmproductie verstoord is of je meer overtollig gas produceert.
Dit kun je eraan doen: probeer eens bij te houden wat je eet, bijvoorbeeld in een voedingsdagboek. Op deze manier ontdek je welke voeding de pijn triggert. Eet per dag ten minste 250 gram groente en 200 gram fruit en vezelrijke voeding zoals volkorenproducten, peulvruchten, noten, bonen en yoghurt.
3. Je hebt last van winderigheid
Beter een scheetje voor iedereen, dan buikpijn voor mij alleen, is vaak het mantra. En zo gek is dat ook niet, maar het wordt wel wat ongemakkelijk als de winden blijven komen. Het is een teken dat de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen verstoord is. Bepaalde bacteriën produceren hierdoor overmatig gas en dit zorgt voor een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Dit kun je eraan doen: voedingsmiddelen zoals bonen, kool, ui, koolzuurhoudende drankjes en vruchtensap veroorzaken gas. Probeer deze dus zoveel mogelijk te vermijden. Ook is het belangrijk om niet alles haastig naar binnen te schrokken en goed te kauwen. Zo voorkom je ‘luchtslikken’, wat ook weer winderigheid kan veroorzaken. Wil je je maaltijd meer smaak geven én verteerbaarder maken, zodat je minder winden laat? Volgens verschillende onderzoeken kunnen kruiden zoals koriander, anijs, kamille, peterselie, venkel of munt daarbij helpen.
Tip van het Voedingscentrum: als het lichaam niet gewend is aan voeding met veel vezels, kan dat in het begin leiden tot winderigheid. Dat komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van vezels extra gas vormen. Dit effect is dus maar tijdelijk. Vezels zijn juist onmisbaar voor een goede werking van de darmen.
4. Je komt ineens aan of valt juist af
Darmbacteriën spelen een rol bij de vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Door een verstoorde darmflora wordt je stofwisseling beïnvloed en dát zorgt er weer voor dat je afvalt of juist aankomt.
Dit kun je eraan doen: zorg voor een gezond eetpatroon en probeer voeding die slechte bacteriën bevordert (bewerkte voedingsmiddelen en suiker bijvoorbeeld) te vermijden. Nog een extra boost nodig? Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn er aanwijzingen dat probiotica (goede darmbacteriën) kunnen helpen om de balans in je darmen te herstellen.
5. Je hebt huidproblemen
Een ongezonde darmflora kan – als reactie op een verminderd immuunsysteem – leiden tot huidproblemen zoals acne of eczeem. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in The National Library of Medicine.
Dit kun je eraan doen: probeer te minderen met suiker en bewerkte voedingsmiddelen, want die kunnen ontstekingen verergeren. Vette vis, noten en zaden werken juist ontstekingsremmend. Merk je geen verbetering? Neem dan contact op met een dermatoloog.
6. Je hebt slaapproblemen
Darmbacteriën produceren neurotransmitters zoals serotonine – dit stofje is belangrijk voor je slaap en stemming. Heb je darmklachten? Dan kan het de productie van serotonine verstoren en wordt slapen lastiger.
Dit kun je eraan doen: probeer tot vier uur voor het slapengaan geen cafeïne of alcohol meer te drinken. Voeding die rijk is aan trypofaan (zoals kalkoen, eieren en noten) ondersteunen juist de productie van serotonine.
7. Je weerstand is slecht
Wist je dat een groot deel van je immuunsysteem in je darmen zit? In je darmen bevinden zich namelijk miljoenen ‘goede bacteriën’ die je lijf beschermen tegen indringers. Als je darmflora verstoord is en je dus te weinig van die goede bacteriën hebt, ben je vatbaarder.
Dit kun je eraan doen: versterk je immuunsysteem door voeding te eten die rijk is aan vitamines en mineralen, zoals groenten en fruit.
8. Je hebt een slechte adem
Door een verstoorde darmflora kunnen er meer bacteriën in je mond en darmen groeien. Hierdoor krijg je een slechte adem en onaangename smaak.
Dit kun je eraan doen: zorg voor een goede mondhygiëne door twee keer per dag goed te poetsen en te flossen. En, daar is-ie weer: vezelrijke voedingsmiddelen helpen om de balans van bacteriën in je darmen te verbeteren.
Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.