5 signalen die erop kunnen duiden dat je een emotie-eter bent
31 oktober 2023
Een bak ijs als je verdrietig bent of je maaltijd vervangen door een zak chips: veel mensen gebruiken eten weleens als troostmiddel. Maar hoe weet je dat jouw relatie met eten een manier is geworden om met emoties om te gaan? Dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat duidt vijf signalen.
Tekenen dat je misschien een emotie-eter bent
Misschien heb je altijd een kast vol lekkers en grijp je daar meerdere keren per dag naar. Of misschien ben je streng voor jezelf, maar kun je doorslaan in het weekend of wanneer je niet lekker in je vel zit. Wanneer weet je of je een emotie-eter bent? Misschien herken je de volgende tekenen wel.
1. Je eet ook als je geen lichamelijke honger hebt
Eén van de signalen die je als emotie-eter kunt herkennen, is dat je ook eet als je lichaam geen honger heeft, aldus Eveline van de Waterlaat, dieetpsycholoog en auteur van Nu afvallen en nooit meer aankomen. “Emotionele eters eten niet hoofdzakelijk als ze honger hebben, maar eten ook regelmatig om emoties te dempen of te verdoven”, legt ze uit. “Soms wordt eten ook gebruikt om fijne emoties te versterken.”
Lees ook: Omgaan met emotie-eten: zo maak je gezonde keuzes en deal je met triggers
2. Je eet door, ook als je al vol zit
Misschien wel herkenbaar: je lichaam geeft aan dat je genoeg hebt gegeten, maar je eet toch door tot de verpakking leeg is. “Emotie-eters kunnen vaak moeilijk stoppen als ze eenmaal begonnen zijn met emotie-eten. Ze negeren vaak de signalen van verzadiging en eten door tot ze zich ongemakkelijk vol of zelfs misselijk voelen.”
3. Je ervaart regelmatig een onbedwingbare drang om iets (lekkers) te eten
Emotie-eten herken je ook wel door een overweldigende drang naar eten die plotseling en intens opkomt. Het is alsof er geen ruimte is voor zelfbeheersing. Het voelt soms ook wel alsof je geen keuze hebt: je moet en zal een zak chips leegeten. Deze onbeheersbare drang is een teken dat emoties een sterke invloed uitoefenen op je eetgedrag.
Lees ook: Déze mythe over afvallen moet je vanaf nu niet meer geloven
4. Je hanteert strenge dieetregels voor jezelf
Herken je gedachtes als vet is slecht, van koolhydraten word ik dik of chocolade is ongezond, dus dat mag ik niet? Eveline: “Hierdoor leggen emotionele eters de lat veel te hoog en focussen ze zich op alles wat niet mag en gaan ze dat juist eten. Bijvoorbeeld die heerlijke reep Tony’s Chocolonely, die nu nóg aantrekkelijker wordt.”
Het verlangen naar dit (ongezonde) eten wordt steeds groter, waardoor de kans op onbeheersbare en onbedwingbare trek enorm toeneemt. Zodra je toegeeft, leidt het tot overeten. Want als je toch al wat ongezonds hebt gegeten en een ‘cheat day’ hebt, kun je net zo makkelijk doorgaan met het ongezonde eten, toch?
“Ook kunnen deze dieetregels ervoor zorgen dat je vaak net te weinig eet, waardoor je de hele dag lichamelijke honger hebt”, stelt Eveline. “Omdat je jezelf niet toestaat om te eten, kun je het gevoel hebben dat je emotionele honger hebt.”
5. Je schaamt je nadat je meer hebt gegeten dan je had voorgenomen
Een ander signaal dat herkenbaar is voor emotie-eters is de spijt achteraf en de schaamte over hun eetgedrag. Misschien vraag je je af waarom je dit nu weer hebt gedaan, of verwijt je jezelf van te weinig wilskracht en discipline. Ook kun je kleinerend denken over jezelf en vraag je je misschien af wat anderen hiervan denken.
“Dit kan leiden tot een negatieve spiraal van nog meer emotioneel eten, als een manier om met deze negatieve gevoelens om te gaan”, zegt Eveline. “Schaamte kan er ook voor zorgen dat je jouw eetgedrag voor anderen probeert te verbergen en je stiekem gaat eten.”
Vriendin’s favoriet
Foodblogger Kevin Tatar (@letskwoowk) biedt je in zijn kookboek Lekker. Gezond. Goedkoop smaakvolle, gezonde en goedkope gerechten die je zonder stress kunt maken. Voor meer info klik op onderstaande button.
Lekker. Gezond. Goedkoop
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images