Tandenknarsen: hierdoor wordt het veroorzaakt en dít kun je eraan doen
18 oktober 2022
Tandenknarsen kan je nachtrust (en die van je partner) verstoren. Wat is het precies en hoe kun je het knarsen verminderen?
Tandenknarsen
Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. Hierbij schuif je je tanden en kiezen op elkaar en dit kan een vervelend geluid veroorzaken. Als je knarst, wordt er veel druk op je tanden gezet en hierdoor kan je gebit beschadigd raken. Soms weet je zelf nog niet dat je knarst, maar als je ’s ochtends vaak last hebt van gevoelige tanden, nekpijn en/of hoofdpijn, zou het knarsen zeker de oorzaak kunnen zijn. Als je met je partner slaapt, zal hij of zij door het geluid als gevolg van knarsen, je kunnen vertellen of je dit vaak doet.
Lees ook: Dít zijn de gezondheidsvoordelen van floaten
Oorzaak en oplossingen
Heel vaak wordt tandenknarsen veroorzaakt door angst, stress en spanningen. Dit hoeven niet eens bewuste angsten te zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die tandenknarsen vaak ook last hebben van angst- en depressie-gerelateerde klachten. Daarnaast blijkt deze groep mensen in stressvolle situaties sneller geprikkeld, gespannen of angstig te reageren. Als je denkt dat je last hebt van tandenknarsen, kun je verschillende dingen doen. Zo is het allereerst belangrijk om een bezoekje te brengen aan je tandarts om je gebit op eventuele slijtage te laten controleren. Vaak zal de tandarts je een bitje adviseren, die je ’s nachts in kunt doen om het knarsen te verminderen. Verder is het voor jou van belang om voldoende te ontspannen. Drink zo weinig mogelijk cafeïne en probeer te achterhalen welke situaties stress opleveren en of je hier iets aan kunt veranderen. Creëer een ontspannen avondroutine, waardoor je op een rustige manier in slaap valt.
Lees ook: 5 tips om de herfst fit en gezond te starten
Foto: GettyImages
Bron: Silkyway.shop, Ncbi.nlm.nih.gov