18 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent
2 juli 2021
Komen geuren, geluiden en licht sterk bij je binnen? Voel je stemmingen en emoties van anderen feilloos aan? En loop je ook bovengemiddeld tegen bepaalde moeilijkheden op? Wie weet ben je wel hoogsensitief!
Wat is hoogsensitiviteit precies?
Maaike Kruijsen, hoogsensitiviteitscoach: “Een hoogsensitief persoon (HSP) neemt subtieler waar en verwerkt deze informatie diepgaand. Geuren, geluiden en licht komen sterker bij hem of haar binnen dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Ook voelt hij of zij stemmingen en emoties van anderen goed aan, zeer waarschijnlijk omdat de spiegelneuronen in de hersenen actiever zijn. Spiegelneuronen worden actief wanneer je waarneemt wat iemand anders doet. Bijvoorbeeld: wanneer je iemand ziet gapen, krijg jij ook de neiging om te gapen.
Gevoelens van een ander extra goed aanvoelen heeft evolutionair gezien een belangrijke functie. Om te kunnen overleven in de prehistorie was het van levensbelang dat mensen goed op elkaar ingespeeld waren. Er waren jagers nodig, maar ook mensen die vooruit konden kijken, zorgvuldig kansen en risico’s overwogen en aanvoelden wat er goed was voor de groep.
Vandaag de dag is het nog steeds essentieel om elkaar aan te voelen. HSP’ers, ongeveer 15 tot 20% van de bevolking, zijn vaak empathische mensen die niet alleen aan zichzelf, maar ook automatisch aan het belang van de groep denken. Binnen families en in teams zijn zij de mensen die oog hebben voor de gevoelens van anderen en de sfeer. Net als in de prehistorie zijn zij de verbinders en raadgevers.
HSP’ers hebben veel kwaliteiten, maar kunnen ook bovengemiddeld tegen bepaalde moeilijkheden aanlopen. Ze zijn vaker gevoelig voor meningen van anderen, kunnen moeite hebben met het aangeven van hun grenzen, zijn vaker vermoeid en kunnen sneller overprikkeld raken als ze niet voldoende me-time inplannen. Ook kunnen ze verkeerd begrepen worden omdat hun hersenen anders werken dan die van de meeste mensen: hersenscans hebben aangetoond dat er meer hersengebieden actief zijn als ze over iets nadenken.
Het duurt ook langer voordat HSP’ers een besluit nemen. Ze willen eerst het geheel overzien en kansen en risico’s zorgvuldig afwegen voordat ze actie ondernemen. Doordat ze meer tijd nodig hebben, kan het lijken alsof ze minder doen en besluiteloos zijn. Daarentegen blijkt het wel zo te zijn dat als HSP’ers iets bedenken, dat meer kans van slagen heeft omdat het zo goed is doordacht.”
Test jezelf
Herken jij je in veel van de onderstaande eigenschappen? Waarschijnlijk ben je dan hoogsensitief.
1. Je reageert sterker dan gemiddeld op geluiden, geuren en licht.
2. Je neemt veel details waar.
3. Je bent gericht op anderen, voelt hun stemmingen en behoeften aan.
4. Je houdt van harmonie, in jezelf en om je heen.
5. Je denkt diep over dingen na. Anderen vinden dat je soms ingewikkeld doet.
6. Je handelt gewetensvol, hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en komt op voor de underdog.
7. Je kunt de pijn en emoties van anderen aanvoelen alsof die van jezelf zijn.
8. Je hebt behoefte aan tijd alleen.
9. Je hebt tijd nodig voordat je een antwoord geeft of een keuze maakt.
10. Je vindt één-op-ééncontact fijner dan groepscontact.
11. Je bent kritisch op jezelf en niet snel tevreden.
12. Je voelt je vaak anders dan anderen.
13. Je voelt je vaak niet begrepen.
14. Je hebt tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties.
15. Je bent graag behulpzaam.
16. Je kunt snel verbanden leggen.
17. Je weet of voelt vaak instinctief wat je nodig hebt.
18. Je laad je op in de natuur.
HSP en nu?
Acceptatie
Als je accepteert dat je anders bent dan 80% van de maatschappij en hier niets mis mee is, is de eerste stap genomen. Mensen met HSP zijn vatbaarder voor overprikkeling. Als je dat weet en daarnaar durft te handelen, kun je je rust inplannen en passende keuzes maken. De natuur heeft een weldadige werking op mensen met HSP: zij merken dat ze erin opladen. Als je voelt dat je overprikkeld raakt, kun je je even terugtrekken en de natuur opzoeken.
Op zoek naar zingeving
HSP’ers zijn van nature op zoek naar zingeving. Feestjes met veel mensen die over koetjes en kalfjes praten, vinden ze vaak uitputtend. Door te weten wat je leuk vindt en hier mee bezig te zijn, krijg je energie.
Anderen niet te veel willen helpen
Veel hoogsensitieve mensen hebben de behoefte om anderen te helpen omdat zij emoties en gevoelens zo goed aanvoelen. Maar je kunt de problemen van een ander niet oplossen. Iedereen moet dat voor zichzelf doen. Voor HSP’ers kan dit een uitdaging zijn.
Tip van Vriendin
De eerste keer dat iemand tegen Mirjam Bogerd zei dat ze misschien hoogsensitief was, verwierp ze dat volledig. Het had voor haar zo’n negatieve bijklank dat ze er niks van wilde weten. Toen haar zoontje echter tekenen vertoonde van HSP, ploos ze alles uit. Nu is ze kenner en coach en deelt ze haar ervaringen in Hooggevoelig, wat nu?, waarin ze met een nuchtere blik laat zien hoe je van hoogsensitiviteit je kracht kunt maken – zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie in praktijk! Voor meer informatie klik op onderstaande button.