5 tekenen dat je in de pre-overgang bent
29 oktober 2020
Je bent niet van de ene op de andere dag in de overgang. Lang voordat je laatste menstruatie plaatsvindt, verandert er al van alles in je lichaam.
1. (Verergering van) PMS-klachten
Heb je last van het Pre Menstrueel Syndroom? Dan kunnen die klachten (zoals hoofdpijn, ongeremde boosheid en neerslachtigheid) nu verergeren. Het kan ook zo zijn dat je nu voor het eerst last krijgt van PMS-symptomen. Dit komt door hormonale veranderingen die al ruim voor de echte overgang beginnen en waarbij in eerste instantie het oestrogeengehalte in je lijf stijgt. Hierdoor ontstaat een disbalans tussen de hoeveelheden oestrogeen en progesteron.
Dit kun je doen: om je lever te helpen oestrogeen af te breken, kun je groene bladgroenten eten die de stof chlorofyl bevatten. Maak bijvoorbeeld broccoli- of spinaziesoep en drink daarvan twee bekers per dag. Ook het voedingssupplement DIM (diindolylmethaan) kan helpen.
2. Onregelmatige menstruatie
Na een aanvankelijke stijging van het oestrogeengehalte volgt verderop in de pre-overgang een flinke daling. Dit merk je aan je menstruaties die gaan veranderen: ze kunnen vaker, minder vaak, heviger of juist lichter worden. Dit gebeurt gemiddeld zo’n vier tot vijf jaar voor de echte menopauze.
Dit kun je doen: laat bij hevig bloedverlies eerst checken of er geen andere oorzaak is, zoals een poliep of myoom. Eventueel kun je het Mirenaspiraaltje proberen. Hiermee wordt minder baarmoederslijmvlies opgebouwd en is het bloedverlies dus minder hevig.
3. Opvliegers
Een plotseling opkomend gevoel van warmte, een rood hoofd, klam zweet; de gemiddelde opvlieger duurt een minuut of vijf, maar er zijn er ook die een half uur aanhouden. De opvliegers komen en gaan, afhankelijk van de pieken en dalen in het oestrogeengehalte in je lichaam.
Dit kun je doen: vermijd zaken die een opvlieger kunnen uitlokken, zoals alcohol, koffie, thee, suiker en sterk gekruid voedsel, maar ook vermoeidheid. Ook bewegen helpt tegen opvliegers.
4. Emotionele veranderingen
Zomaar uit het niets een huilbui, sterke stemmingswisselingen, prikkelbaar, neerslachtig, angstig… Het kan je allemaal overkomen als het oestrogeenniveau in je lichaam sterk daalt. Je hormoonhuishouding heeft namelijk ook invloed op de aanmaak van neurotransmitters, stofjes die (mede) verantwoordelijk zijn voor je humeur.
Dit kun je doen: kies voor een natuurlijke oplossing met fyto-oestrogenen (verkrijgbaar bij de drogist). De anticonceptiepil Zoely bevat bio-identiek estradiol, dat ook helpt bij emotionele onevenwichtigheid.
5. Lastig in slaap
Als de hoeveelheid oestrogeen daalt, wordt ook van de neurotransmitter serotonine minder geproduceerd. Daardoor val je lastiger in slaap of kan het gebeuren dat je midden in de nacht ineens klaarwakker bent.
Dit kun je doen: voor de aanmaak van serotonine is het aminozuur L-tryptofaan nodig. Je vindt dit onder andere in kwark, yoghurt, bananen, sesamzaad en… chocola!
Vriendin’s favoriet
In De overgang ‘het no-nonsense handboek’ vind je alle antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt – of zou moeten stellen – wanneer zij rond haar 45ste (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
De overgang ‘het no-nonsense handboek’
Lees ook: extra kilo’s en opvliegers? Dit doet de overgang nog meer met je
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.