Placeholder

Tinnitus genezen? Dit kun je tegen oorsuizen doen

Oorsuizen kunnen na een stevige verkoudheid weer verdwijnen, maar in veel gevallen kan tinnitus niet genezen. Gelukkig kun je alsnog iets tegen je klachten doen.

Oorsuizen kunnen na een stevige verkoudheid weer verdwijnen, maar in veel gevallen kan tinnitus niet genezen. Gelukkig kun je alsnog iets tegen je klachten doen.

Verschillende oplossingen voor tinnitus

Tinnitus kan vooral in de eerste fase enorm uitputtend zijn en je bent op zoek naar een oplossing. We delen hieronder belangrijke informatie. Informatie lezen en erover praten is echt de eerste stap. Je bent dus op de goede weg!

1. De eerste stap

Neem eerst contact op met je huisarts en praat erover met mensen in je omgeving. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een kno-arts.

2. Hulp van de kno-arts

Een kno-arts kan de mogelijke oorzaak met je bespreken. Ligt het probleem bijvoorbeeld bij een heftige verkoudheid, je gehoor of is er iets anders aan de hand? Lees meer: oorzaken oorsuizen? Waar komt dat vervelende geluid toch vandaan? 

Als je veel klachten hebt, zal de kno-arts je doorverwijzen naar een Audiologisch Centrum, GGMD of andere instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hier worden je klachten, maar ook het gehoor onderzocht, omdat tinnitus vaak samengaat met slechthorendheid. Vervolgens wordt een behandeling gestart die meestal gericht is op het wennen aan of het minder bewust worden van het hinderlijke geluid.

3. Leren je gedachten afleiden

Tinnitus is dan wel niet te genezen, maar de klachten die uit tinnitus voortkomen zijn vaak wel te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de aandacht ervan af te leiden. Of door bepaalde aanpassingen in de levensstijl. Je arts kan je hierbij helpen door een cursus/behandeling te zoeken die bij jou past.

4. Laat je doorverwijzen

Als je eenmaal de oorzaak van je tinnitus weet, kun je actie ondernemen. Ligt het aan je gebit of kaken? Maak dan een afspraak met je tandarts. Deze kan je een bitje geven die bijvoorbeeld voorkomt dat je in je slaap met je tanden knarst. Ervaar je veel stress? Wie weet kan je huisarts je een goede psycholoog of maatschappelijk werkster aanbevelen. Of misschien voldoet voor jou een cursus mindfulness.

Lees ook: Marjan kreeg tinnitus door stress: Mijn tandarts vond een oplossing’ 

5. Medicatie

Soms worden er kalmerende medicijnen of medicijnen tegen depressie en angst voorgeschreven. Je arts zal bepalen of dit bij jou past en of het daadwerkelijk nodig is.

Je bent niet alleen

Vriendin lezeressen ervaren ook de klachten van tinnitus. Zij deelden eerder op Facebook hun ervaringen. Je kunt hieronder meepraten.

Lees ook: Ingrid hoort oorsuizen: ‘Het geluid is nu als een trouwe vriend’ 
Lees ook: Hoe klinkt jouw tinnitus?