5 tips om blauwe plekken sneller te laten genezen
19 april 2023
Je loopt iets te dicht langs dat ene kastje en… auw! Dat wordt weer een flinke blauwe plek. Heb jij altijd wel ergens een blauwe plek op je lichaam? Dan weet je vast ook hoe lang het kan duren tot de plek helemaal genezen is. Maar wist je dat je een aantal dingen kunt doen om het herstel van een blauwe plek te bevorderen?
Een blauwe plek krijg je meestal door vallen of stoten. De onderliggende bloedvaten gaan kapot door de klap en bloed lekt het weefsel in. De paars-blauwe kleur ontstaat doordat je huid als een soort filter werkt. Onder je huid is de plek namelijk gewoon rood.
Blauwe plek behandelen
Nadat je je gestoten hebt of gevallen bent is het belangrijk om de plek goed te behandelen. Dat bevordert uiteindelijk het herstel van de blauwe plek. We zetten een aantal handige tips voor je op een rij.
Koelen met ijs en warmte
Leg na het vallen of stoten minstens 20 minuten lang een ice pack op de plek. Het koelen zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloeduitstorting minder heftig wordt. Vergeet niet om de ice pack eerst in een theedoek te wikkelen zodat je huid niet bevriest. De volgende dag is het juist beter om de plek warm te houden, omdat de bloedvaten daardoor uitzetten en dat zorgt voor een betere bloedcirculatie.
Blauwe plek onder het hart
Heb je een blauwe plek op je lichaam boven het hart? Dan is de kans groot dat deze sneller geneest dan wanneer hij bijvoorbeeld op je been zit, onder het hart. Boven het hart kan het bloed namelijk terugstromen naar het hart, terwijl het onder het hart naar boven moet worden gepompt. Heb je een blauwe plek op je been? Leg je been dan wat hoger, bijvoorbeeld op een kussen.
Lees ook: Donkere kringen ondanks voldoende slaap? Dít kan de oorzaak zijn
Blijf van de blauwe plek af
In principe geneest een blauwe plek uit zichzelf als je er niet aankomt. Door aanraking kun je de bloedvaatjes verder beschadigen, waardoor het langer duurt tot de plek weg gaat.
Vitamine C
Vitamine C is onder andere belangrijk voor het herstel van wondjes en breuken. Ook helpt het bij het herstel van blauwe plekken. Probeer daarom voldoende vitamine C binnen te krijgen. Dit kun je het beste doen via voeding. Sla dus lekker veel kiwi’s, bessen, sinaasappels en andere citrusvruchten in. Die zijn namelijk rijk aan vitamine C.
Rook niet
Roken zorgt ervoor dat wondjes en blauwe plekken minder snel genezen. Ook loop je sneller het risico op een vitamine C-tekort. Een extra reden dus om te stoppen met roken.
Wanneer naar de dokter?
Blauwe plekken zijn over het algemeen onschuldig en ze verdwijnen vanzelf. Blijft een blauwe plek wel erg lang zitten, heb je er veel last van of maak je je zorgen? Dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Hier kun je op letten:
- De blauwe plek is na 14 dagen nog niet weg.
- Er ontstaan plots nieuwe blauwe plekken, zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is.
- Je ziet paars-rode stipjes op de huid die je niet kunt wegdrukken.
- Je hebt koorts.
- Je ervaart naast de blauwe plekken andere klachten zoals vermoeidheid, braken of misselijkheid, kortademigheid, gewrichtspijn of een algemeen ziek gevoel.
Bron: Libelle.be, gezondheidsnet.nl
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.