Tóch ineens verslaafd aan die slechte serie? Dit is waarom
9 september 2020
Soms begin je aan een serie die je eigenlijk niet eens zo goed vindt. Toch blijf je kijken en uiteindelijk kun je niet meer stoppen. Dít zou weleens de verklaring kunnen zijn.
Stiekem verslaafd
Er bestaan series die kwalitatief gezien minder zijn dan andere series. Dat is helemaal niet erg en soms kun je misschien ook juist genieten van wat simpelere televisie. Waarom kunnen we een serie eerst als slecht beoordelen en erna toch steeds interessanter gaan vinden? De kwaliteit van de serie zal namelijk niet plots zijn toegenomen. Onderzoekers leggen het ons uit.
Lees ook: Ongemakkelijke stilte? 26 vragen die je kunt stellen op een eerste date
Cognitieve dissonantie
Heb je ooit weleens gehoord van de term cognitieve dissonantie? Dit betekent dat twee dingen die we in ons hoofd hebben, eigenlijk niet bij elkaar passen. Stel, je hebt altijd gezegd eerlijkheid hoog in het vaandel te hebben staan. Vervolgens vertel je een grote leugen aan je partner. Er ontstaat dan een soort kortsluiting in je hoofd en om dit op te lossen pas je óf je opvatting óf je gedrag aan (je vertelt bijvoorbeeld eerlijk tegen je partner dat je hebt gelogen).
Slechte series
Bij slechte series werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Je houdt niet van slechte series, maar tóch zit je ondertussen in seizoen drie. Om deze cognitieve dissonantie in je hoofd op te lossen, ga je de serie vervolgens toch wat hoger beoordelen. Misschien ga je ‘m zelfs aanraden bij vriendinnen. De cognitieve dissonantie verdwijnt, en je kunt jezelf weer recht in de spiegel aankijken.
Lees ook: Deze series en films verschijnen in september op Netflix
Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday