Vleesallergie na een tekenbeet: dít wil je erover weten
6 april 2023
Nu het weer warmer wordt trekken veel mensen vaker de natuur in. Het is dan extra oppassen geblazen voor teken die na een beet verschillende ziekten kunnen veroorzaken. We worden vaak gewaarschuwd voor de Ziekte van Lyme, maar een teek kan ook het alpha-gal syndroom veroorzaken. Dit zorgt voor een allergie voor rood vlees.
We leggen je uit wat het alpha-gal syndroom precies inhoudt en waar je op moet letten.
Verband tussen vleesallergie en tekenbeten
Meer dan tien jaar geleden ontdekten wetenschappers al dat er een verband is tussen vleesallergieën en tekenbeten. Mensen die gebeten waren door een teek kregen allergische reacties zoals netelroos of ontwikkelden anafylaxie na het eten van rund- of varkensvlees. Veel patiënten waren toen gebeten door Lone Star teken die vooral in Amerika voorkomen. Maar tegenwoordig weten we dat de teken die wij kennen het syndroom ook kunnen dragen.
Alfa-gal
Wanneer je wordt gebeten door een teek, spuugt het beestje eiwitten in je bloed. Deze eiwitten bevatten een stofje genaamd alfa-gal. Je afweersysteem kan antilichamen aanmaken tegen dit stofje. Bij sommige mensen kan dit ervoor zorgen dat ze een allergische reactie krijgen als ze in aanraking komen met de stof, bijvoorbeeld als ze bepaald vlees eten. Rood vlees, zoals vlees van koeien, varkens en paarden bevat alfa-gal. Wanneer je dit vlees eet en je allergisch bent voor alfa-gal, kan je een allergische reactie krijgen. Dit heet ook wel alfa-galsyndroom of vleesallergie.
Lees ook: Zo voorkom je een tekenbeet (en zo herken je ‘m)
Waaraan herken je een vleesallergie?
Als je gebeten bent door een teek en je binnen een paar dagen na de beet een allergische reactie krijgt na het eten van rood vlees, dan kan het zijn dat je een vleesallergie hebt ontwikkeld. De kans om het alfa-galsyndroom te krijgen is alleen wel heel klein. Je kunt het verder herkennen aan een aantal symptomen:
- Netelroos
- Kortademigheid
- Een verlaagde bloeddruk
- Braakneigingen
- Diarree
Hoe verder?
Het is belangrijk om te weten dat alle teken alfa-gal bij zich dragen, maar dat niet iedereen een allergie tegen deze stof ontwikkelt na een tekenbeet. Heb je na een tekenbeet last van symptomen die wijzen op een vleesallergie? Neem dan contact op met de huisarts.
Bron: RIVM, gezondheid.be
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.