Déze voedingsmiddelen kun je het beste vermijden als je last hebt van buikpijn
24 mei 2023
Als je regelmatig last hebt van buikpijn of zelfs last hebt van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), dan weet je vast dat voedingsmiddelen hier invloed op kunnen hebben. Veel mensen onderzoeken daarom welke voedingsmiddelen buikklachten veroorzaken. Welk eten kun je beter laten staan als je buikpijn hebt? En hoe doe je dit op een verantwoorde manier?
Verband tussen voeding en klachten
Voedingswetenschapper en diëtist Marianne Rook van Maag Lever Darm Stichting legt uit dat voeding een grote rol kan spelen bij darmaandoeningen. “Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.” Volgens de voedingswetenschapper lopen de klachten enorm uiteen, waardoor er niet één algemeen voedingsadvies is.
Vermijd niet zomaar voedingsmiddelen
Veel mensen die vaak last hebben van buikklachten hebben de neiging om bepaalde voedingsmiddelen niet meer te eten. Volgens Rook is dit alleen niet verstandig. “Ieder mens heeft voedingsstoffen nodig en eten zomaar uitbannen kan leiden tot tekorten. Wees daarom voorzichtig met experimenteren” Je kunt volgens Rook beter contact opnemen met je huisarts die je doorverwijst naar een diëtist. Samen met de diëtist kun je dan een persoonlijk voedingsadvies opstellen.
Natuurlijk zijn er wel een aantal voedingsmiddelen die buikpijn kunnen triggeren. Ook hierbij geldt: vermijd niet zomaar voedingsmiddelen, maar overleg met je huisarts of diëtist welk voedingspatroon het beste voor jou werkt.
Lees ook: Vervelend: dít is waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook
Nachtschadeplanten
Nachtschadeplanten, zoals aubergine en tomaat kunnen bij sommige mensen zorgen voor buikpijn. Gelukkig geldt dit alleen voor nachtschade die onrijp is. Dan zitten er namelijk gifstoffen in de groenten om te voorkomen dat de plant gegeten wordt voordat hij rijp is. Je kunt nachtschadeplanten dus beter rijp eten, omdat ze dan geen of minder gifstoffen bevatten. Ben je gevoelig voor nachtschade? Dan kan het zijn dat je lichaam wel sneller reageert op kleine hoeveelheden gifstoffen in de planten. In dat geval kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van bijvoorbeeld aardappels, pepers of paprika.
Bonen en koolsoorten
Bonen staan erom bekend dat ze buikpijn en winderigheid kunnen veroorzaken. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid koolhydraten (vezels) in bonen die niet verteerd worden in de darmen. Toch moeten ze ons lichaam verlaten en dat gebeurt in de vorm van gist. Hierdoor ontstaan er meer gassen in het lichaam en krijg je last van winderigheid. Ook koolsoorten en peulvruchten kunnen dit veroorzaken in de darmen.
Ui, knoflook en prei
Ui, knoflook en prei hebben één ding gemeen: ze stammen allemaal af van de lookfamilie, die bekendstaat om het veroorzaken van buikklachten bij sommige mensen. Ze bevatten veel oplosbare vezels en prikkelende stoffen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Vooral als je ui rauw eet, kun je hier last van krijgen. Daarom kun je het beter koken of bakken, want dan is de kans groot dat je er minder last van hebt.
Zuivelproducten
Zuivelproducten bevatten lactose, wat ook wel melksuiker genoemd wordt. In het lichaam wordt dit afgebroken met behulp van lactase. Maar als je lichaam niet voldoende van dit enzym aanmaakt, dan kan het eten of drinken van zuivel voor darmklachten zorgen. Onverteerde lactose onttrekt vocht uit het lichaam, wat uiteindelijk kan zorgen voor diarree. Het komt vaak voor dat mensen hier geen last van hebben na het eten van yoghurt of kaas, maar wel na het drinken van melk. Dat komt doordat yoghurt en kaas minder lactose bevatten.
Tip van de redactie
Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten. Dit boek bespreekt praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
De darm-breinconnectie
Bron: MLDS, 24kitchen
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.