Puistjes

Waarom krijgen volwassenen nog steeds puistjes? (en zo kom je ervanaf)

Denk je dat puistjes alleen bij de puberteit horen? Fout, puistjes komen voor bij alle leeftijden. Lees hier hoe je ze behandelt.

Acné

Maar liefst negentig procent van de mensen krijgt een keer in zijn leven te maken met acné, oftewel puistjes. Bij vrouwen komt acné iets vaker voor.

Wat is het?

Als je acné hebt, heb je onder andere last van mee-eters en rode en witte pukkels. Deze ontstaan door een verhoogde talgproductie, te herkennen aan een glimmende huid. De huidcellen stapelen zich op waardoor het teveel aan talg in de porie opgesloten blijft. Dit veroorzaakt onder andere mee-eters, zowel de gesloten (witte kopjes op de huid) als open variant (zwarte puntjes op de huid). Zo’n afgesloten porie is een broedplaats voor bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor ontstekingen en irritaties in de huid waarna er vaak een rood puistje ontstaat.

Waar uit het zich?

Acné komt voor in het gezicht en de hals, maar ook op de borst, rug, schouders en armen.

Hoe ontstaat het?

Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal: “Hormoonwisselingen leiden vaak tot acné, daarom hebben pubers, zwangere vrouwen en vrouwen in de week van hun ongesteldheid vaker last van puistjes. Ook het gebruik van te vette verzorgingsproducten, zoals vaseline, kan ervoor zorgen dat de huid zijn talg en zweet niet kwijt kan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en pukkels.

Hoe behandel je het?

Dermatoloog Gaastra: “Acné behandel je door de talgproductie te verminderen. Dit doe je door de huid plaatselijk in te smeren met vitamine A-zuurcrème (tretinoïne), op doktersrecept verkrijgbaar. Daarnaast kan de huisarts of dermatoloog antibiotica voorschrijven die de bacteriegroei remmen en ontstekingsverschijnselen verminderen. Overtollig vet en talg wordt opgelost door je huid te reinigen met milde zeep en lauwwarm water. Veel mensen denken dat door het eten van bepaalde producten, zoals varkensvlees en zuivel, acné erger wordt, maar onderzoek heeft dit nog niet uitgewezen. Wel is bewezen dat door vette maaltijden met veel calorieën, zoals fastfood, de bacteriën die acné veroorzaken makkelijker groeien.” Je kunt het beste niet-comedogene verzorging en make-up gebruiken, deze verstoppen je poriën niet. Merken als Clinique, Vichy en La Roche-Posay hebben deze in hun assortiment.

Lees ook: Met deze tips kom je van die vervelende puistjes op je rug af

Rosacea

Rosacea komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de dertig en zestig jaar. Hoewel het een van de meest voorkomende huidaandoeningen is, blijft het moeilijk te herkennen. Dit komt doordat de symptomen heel divers zijn en je ze gemakkelijk verwart met andere huidproblemen.

Wat is het?

Rosacea kenmerkt zich door roodheid (vooral na inspanning en grote temperatuurverschillen), kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose) en ontstekingen in het gezicht, zoals puistjes. Andere klachten zijn: een branderig gevoel in het gezicht, een droge huid en oogirritatie. Het grote verschil met acné is dat je bij rosacea geen last hebt van mee-eters. Ook staat bij rosacea de talgklier open. Soms wordt rosacea uit het niets veel erger, dit heet ook wel flare-up of opvlamming.

Waar uit het zich?

Rosacea komt voornamelijk voor op de wangen, neus, kin en het voorhoofd.

Hoe ontstaat het?

Dermatoloog Gaastra: “Rosacea ontstaat door de ontlasting van de demodex-mijt, een mijt die van nature op de huid voorkomt. Bij sommige mijten zit er in de ontlasting een bepaalde parasiet die de huid irriteert.” Daarnaast speelt erfelijkheid een rol: als je moeder het bijvoorbeeld heeft, is de kans groot dat jij het ook hebt of krijgt.

Hoe behandel je het?

Bij milde rosacea werken medicinale, ontstekingsremmende crèmes, zoals metronidazolcrème. Ivermectine-crème pakt de demodex-mijt aan. Beide crèmes zijn op doktersrecept verkrijgbaar. Daarnaast kan je roodheid verminderen door je huid te laseren. Een dermatoloog kan je vertellen of dit voor jouw huid geschikt is. Ook de juiste make-up en verzorging kan roodheid verdoezelen en verminderen. Dermasence heeft een speciale rosacea-lijn. De Rosamin getinte dagcrème (€ 20,30) uit deze lijn bevat groenpigmenten die roodheid in het gezicht neutraliseren. Gladskin rosacea cream (€ 15,95) gaat de slechte bacterie op de huid tegen die de irritaties en ontstekingen veroorzaakt. Gaastra: “Gekruid eten en alcohol kunnen rosacea triggeren omdat deze de bloedvaatjes verwijden, hierdoor wordt je huid sneller rood.” Je kunt deze producten dus beter met mate eten en drinken. Als laatste is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Uv-licht stimuleert namelijk de ontstekingen.

Rosacea en het weer

Dermatoloog Gaastra: “Sommigen ervaren in de winter minder rosacea-klachten, terwijl anderen in de winter juist meer rosacea-klachten hebben. Iedereen met rosacea reageert dus anders op het weer. Over het algemeen worden de klachten erger bij de overgang van kou naar warm. De bloedvaatjes verwijden dan, waardoor de huid sneller rood wordt.”

Lees ook: 3 tips om rosacea onder controle te houden

Vermijd nog meer irritatie

Bij zowel acné als rosacea geldt: ga niet pulken aan het puistje of het onnodig uitknijpen. Dat maakt de ontsteking alleen maar erger en de kans op littekens groter. Gebruik daarnaast geen agressieve peelings. Ook die irriteren de huid.

Tip van Vriendin

Verken de kracht van Mario Badescu’s Drying Mask om acne tegen te gaan. Dit op zwavel gebaseerde masker vermindert puistjes en vettigheid, terwijl kalmerende Calamine zorgt voor zachtheid. Ideaal voor gezicht, rug en borst. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Whitley Volger