Waarom je beter geen water met prik kunt drinken als je wilt afvallen
28 mei 2020
Je zou denken dat het drinken van koolzuurhoudend water geen kwaad kan wanneer je wilt afvallen. Toch blijkt niets minder waar te zijn.
En wel hierom.
De Britse arts James Brown deed onderzoek naar de invloed van koolzuur op je hongergevoel. Hiervoor vroeg hij zijn deelnemers om eerst tien uur te vasten, waarna ze even veel tosti’s kregen tot ze vol zaten.
Een uur laten kreeg elke deelnemer één van de volgende drankjes: een glas frisdrank met prik, een glas met dezelfde frisdrank maar dan zonder koolzuur, een glas bruisend water of een glas met ‘gewoon’ water. Tien minuten later bekeek Brown het ghreline-gehalte van de deelnemers. Ghreline – ook wel het hongerhormoon genoemd – is een stof die wordt afgescheiden door de maagwand en eetlust opwekt.
Alle deelnemers kregen een eetdagboek mee waarin ze konden bijhouden wat ze allemaal aten na het drinken van hun drankje. Dit experiment werd drie keer herhaald, zodat alle deelnemers alle drankjes allemaal een keer gehad hadden.
Resultaat
Wat bleek: wanneer de deelnemers een drankje met prik hadden gedronken, was hun ghreline-gehalte 50% hoger dan wanneer ze een drankje zonder koolzuur namen. Ook aten zij gemiddeld 120 calorieën meer dan na drankje zonder prik.
Brown gaf twee redenen voor zijn bevindingen. Ten eerste wordt koolstofdioxide gebruikt om een drankje bruisend te maken. Dit zou de receptorcellen in de maag stimuleren en dus ook de aanmaak van ghreline. Daarnaast kan je buik iets opblazen als gevolg van de koolstofdioxide, wat cellen ook ertoe zet om ghreline aan te maken.
Conclusie
Dus: probeer je af te valen, dan is het beter om drankjes met koolzuur even te laten staan. Dit geldt dus ook voor water met prik.
Bron: tipsenweetjes
Lees ook: 5 verrassende signalen dat je te weinig water drinkt
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.