vrouw boos

Dít is dus waarom mensen chagrijnig worden als ze honger hebben

Kun jij als je honger hebt soms ook ineens ontzettend kwaad worden? Eenmaal wat gegeten, ben je weer de oude. Hier komt het door.

Van hungry naar hangry

Heb je te lang niets gegeten, dan voel je je hongerig. Voel je je daarnaast ook boos, geïrriteerd of negatief? Dan ben je waarschijnlijk hangry. Dit betekent dat je je zowel hongerig (hungry) als boos (anger) voelt. Onderzoekers vroegen zich af waarom sommige mensen zich zo geïrriteerd of boos voelen als ze honger hebben. Hier blijkt dus een verklaring voor te zijn.

Lees ook: Bewezen: slapen met een knuffel is hartstikke gezond (op élke leeftijd)

Emoties

Allereerst is het natuurlijk niet gek dat fysieke ongemakken, zoals honger, invloed hebben op jouw emoties. Zo heeft een hongergevoel invloed op je zenuwstelsel en je hormonen. Er zullen meer stresshormonen vrijkomen en dit zorgt voor dat gevoel van boosheid. Daarnaast is er nog een andere belangrijke factor, namelijk de situatie.

Situatie

Mensen die vaak hangry zijn, zijn vaak minder in contact met hun eigen emoties en het feit dat ze honger hebben. In plaats daarvan gaan ze helemaal op in de wereld om hen heen. Denk aan een collega die een rotopmerking maakt of mensen die langzaam rijden in het verkeer. Die “negatieve” situatie wordt dan (onbedoeld) gebruikt om al je negatieve emoties op af te reageren. Je vindt als het ware een excuus voor jouw negatieve gevoelens.

Ben jij vaak hangry? Probeer dan eens te kijken naar je eigen gevoelens op dat moment en laat de buitenwereld even voor wat het is. Grote kans dat je een uur later, nadat je gegeten hebt, heel anders op eenzelfde situatie zal reageren.

Lees ook: Bewezen: samen de afwas doen, zorgt voor een betere relatie

Foto: GettyImages
Bron: theconversation.com