Waarom sterke buikspieren óók nuttig zijn voor niet-sporters
3 mei 2022
Buikspieroefeningen alleen bedoeld voor fanatieke sixpack-kwekers? Echt niet! Ook als je geen strak wasbordje wilt, is het trainen van je buikspieren goed.
Van het buikspierkwartier in de sportschool tot ab-trainers die we kennen van Tel Sell-reclames: veel mensen denken dat ze vooral geschikt zijn voor sportfanaten die graag broodjes kweken, maar niets blijkt minder waar. Sterke buikspieren komen namelijk ook bij simpele, dagelijkse activiteiten heel goed van pas:
1. Zeg maar dag tegen je rugklachten
Veel spieren en botten in je lichaam staan met elkaar in verbinding. Bij buikspieren werkt dat net zo. Sterke buikspieren beschermen je ruggenmerg en geven als een soort korset extra ondersteuning als je je rug belast. Het resultaat: veel minder snel rugklachten.
2. Adem in, adem uit
Ademen. Het lijkt misschien een simpele beweging, maar toch spelen je buikspieren er een belangrijke rol bij. Ze helpen namelijk om je middenrif samen te trekken en ‘drukken’ de lucht uit je longen. Sterke buikspieren dragen hierdoor bij aan een efficiëntere manier van ademhalen.
3. Met de borst vooruit
Veel mensen staan met hun bekken naar voren, waardoor de ruggengraat te ver gebogen wordt. Heb je sterke buikspieren? Dan wordt het gewicht beter verdeeld over je lichaam en komt er minder druk op je ruggengraat te staan.
4. Presteren kun je leren
Bij veel sporten – bijvoorbeeld voetbal of tennis – is een goede coördinatie van je onder- en bovenlichaam heel belangrijk. En laten sterke buikspieren daar nu nét voor zorgen.
5. Strak in je vel
Oké, buikspieroefeningen kunnen er ook voor zorgen dat je een plattere buik krijgt. Maar verwacht geen wonderen na een week fanatiek sporten, want wil je wat strakker in je vel zitten, dan is het – naast buikspieroefeningen doen en voldoende bewegen – ook belangrijk dat je gezond eet.
Wil jij na het zien van bovenstaand lijstje je buikspieren aan het werk zetten? Dat kan heel goed met deze oefeningen:
Crunch
Ga op je rug liggen, buig je knieën, span je buikspieren aan en kom langzaam een stukje omhoog. Houd je armen tegelijk gestrekt tussen je knieën en probeer deze houding minimaal één seconde vast te houden. Rol vervolgens weer terug op je rug en herhaal de beweging.
Sit-ups
Ga je liever voor grover geschut? Kies dan voor sit-ups. Vraag of iemand je voeten op de grond houdt (of klem ze ergens achter), plaats je handen naast je hoofd en kom nog verder omhoog – tot je niet meer hoger kunt.
Leg raises
Ga op je rug liggen, strek je lichaam, leg je kin op je borst en breng je benen recht omhoog. Op het moment dat je je benen laat zakken, span je je buikspieren aan. Zijn je buikspieren nog niet sterk genoeg? Leg je handen dan niet naast je, maar onder je billen.
Planken
Ga in een push-up houding staan: plaats je handen recht onder je schouders en leun op je tenen. Zorg ervoor dat je niet in je onderrug blijft hangen, maar kantel je bekken en trek je ellebogen naar je tenen toe.
Plank-feitje
Kun jij langer dan één minuut planken? Dan is de kans groot dat je het verkeerd doet. “Als je een goede plank uitvoert, dan houd je het nog geen 30 seconden vol. Je spant je buikspieren zo hard aan dat zelfs ervaren sporters vaak niet langer kunnen planken dan ongeveer een minuut”, stelt Strength And Conditioning Coach Bram Strik in Men’s Health.
Tip: zó check je of je sterke buikspieren hebt
Doe de plank-oefening en houd je stopwatch bij de hand.
Minder dan 20 seconden: slappe buikspieren
20 – 30 seconden: redelijke buikspieren
30 – 60 seconden: sterke buikspieren
60+ seconden: heel sterke buikspieren
Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.