het carnivoor dieet

Wat is het carnivoor dieet, het dieet waardoor Gordon is afgevallen?

Enkel leven op dierlijke producten zoals vlees, gevogelte en eieren: ga er maar aanstaan. Maar toch is Gordon – en velen met hem – lyrisch over het carnivoor dieet. Maar wat is het precies en is het wel gezond?

Wat is het carnivoor dieet?

Het wordt hierboven al kort benoemd, maar wie het carnivoor dieet volgt, eet voornamelijk dierlijke producten. Denk hierbij aan (grote hoeveelheden) vlees, gevogelte, vis en eieren. Koolhydraten in de vorm van groenten en fruit worden (bijna) niet gegeten. Daardoor dien je alle voedingsstoffen uit de dierlijke producten te halen, terwijl koolhydraten zoveel mogelijk vermeden worden.

Het heeft wat weg van het ketogeen dieet, behalve dat de voedingskeuze (nog) beperkter is. Je mag bijvoorbeeld geen granen, groenten, peulvruchten, fruit, noten, zaden, suikers en zuivel eten en je mag enkel water drinken. Het eten mag gekruid worden, zolang het maar geen koolhydraten bevat.

Lees ook: Wendy: ‘Ik weeg 130 kilo en ben gelukkiger dan ooit’

Hoe werkt het dieet?

“Een carnivoor dieet is een dieet waarbij alleen dierlijke producten gegeten kan worden. Het resultaat hiervan is dat het lichaam in ketose raakt vanwege de lage inname van koolhydraten wat met dit dieet gepaard gaat”, aldus voedingsdeskundige Jasmijn Dijkstra.

Het gevolg is volgens haar dat het lichaam over gaat op vetverbranding in plaats van suikerverbranding. Dat het mogelijk vetverlies veroorzaakt is voor mensen vaak de hoofdreden om het carnivoor dieet te volgen. Ook mensen die rekening moeten houden met hun bloedsuikerspiegel kunnen dit een interessant dieet vinden.

De voordelen

Volgens Jasmijn Dijkstra zijn er drie gezondheidsvoordelen van het carnivoor dieet.

  1. Het carnivoor dieet kan insulineresistentie verminderen door de sterke koolhydraatverlaging.
  2. Het carnivoor dieet kan belasting van het immuunsysteem minimaliseren bij mensen met bepaalde auto-immuunziekten of virale ziekten (bijvoorbeeld Lyme). Ze kunnen op korte termijn meer energie en een stabielere bloedsuikerspiegel krijgen, maar ook ervaren ze soms minder lichamelijk ongemak en worden darmklachten verminderd.
  3. Het carnivoor dieet wordt voornamelijk gebruikt als doel om af te vallen, omdat je er vet door kunt verliezen.

Lees ook: Femke is anti-dieet-diëtist: ‘Je gezondheid is veel meer dan alleen je gewicht’

De nadelen

Er kleven, los van diervriendelijkheid en duurzaamheid, ook nadelen aan het carnivoor dieet, zo stelt Ralph Moorman, voedingsdeskundige en auteur van de bestseller De hormoonfactor.

  1. Het dieet is eenzijdig en het effect van het dieet op lange termijn is (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd.
  2. Je kunt een tekort aan vezels, vitamines en mineralen krijgen.
  3. Het effect van het carnivoor dieet op de darmflora is nog onbekend.
  4. Omdat het carnivoor dieet anders is dan het gemiddelde eetpatroon van de Nederlander, vergt het ‘veel aanpassingsvermogen’ om het dieet te volgen en vol te houden.

Conclusie

“Een gemiddeld persoon zou ik aanraden een veel milder en gevarieerder eetpatroon te volgen dat wat minder extreem en gezondheidstechnisch experimenteel is van aard”, luidt de conclusie van Ralph.

Jasmijn: “Gezien de nadelen lijkt dit dieet erg extreem en niet echt toepasselijk voor een gemiddeld persoon. Het is daarom aan te raden dit dieet pas te overwegen wanneer je specifieke doelen hebt en je het voor bepaalde gezondheidsredenen wilt doen.”

Wie sterk overweegt om het dieet te volgen, kan het beste eerst met een deskundige overleggen om te kijken hoe haalbaar en gezond het voor jou is.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Ralph Moorman, Gezondbron
Foto: Getty Images