Wat is nu eigenlijk een ‘gezondere’ keuze: bier of wijn?
2 maart 2021
Zowel wijn als bier hebben voor- en nadelen. In dit artikel vertellen je welk drankje als gezonder kan worden gezien (en waarom dit zo is).
Bier
Voordelen
Allereerst heeft bier een hogere voedingswaarde dan wijn. Zo zit er vitamine B, vezels en foliumzuur in verwerkt. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat het hop in bier, zwaar overgewicht tegengaat. Uit een ander onderzoek bleek dat hop ook voor sterkere botten zorgt.
Nadelen
Allereerst zitten veel er veel calorieën in bier. Dit is vooral bij de ambachtelijke biertjes het geval. Als je let op je koolhydraat-inname, dan kun je bier sowieso beter overslaan. Daarnaast is het ambachtelijke speciaalbier vaak ook net wat prijziger dan wijn.
Lees ook: Dít zijn de effecten van alcohol op je seksleven
Wijn
Voordelen
Allereerst zitten er, in vergelijking met bier, relatief minder calorieën in wijn. Daarnaast zit er in wijn een kleine hoeveelheid kalium en vezels. De flavonoïden in wijn beschermen je huid tegen invloeden van buitenaf. Het stofje resveratrol in rode wijn werkt ook nog eens verjongend voor je huid.
Nadelen
Uit onderzoek blijkt dat rode wijn een migraineaanval kan veroorzaken. Daarnaast zorgt wijn voor een verhoogd triglyceride. Dit betekent dat er zich dan te veel vetten in de weefsels opslaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot verschillende ziekten, zoals zwaar overgewicht en hartproblemen.
Conclusie
Op basis van bovenstaande informatie kan worden gezegd dat bier toch de gezondste keuze is. Zo zitten er meer voedingsstoffen in. Daarnaast zijn de nadelen bij bier net iets minder slecht dan bij wijn.
Drink jij liever bier of wijn?
Foto: GettyImages
Bron: Healthline