Wat is gezonder: suiker of honing?
30 oktober 2020
Veel mensen gebruiken honing in plaats van suiker, omdat ze denken dat het een gezondere keuze is. Maar is dat ook echt zo? Wij leggen het uit.
Wat is gezonder?
Honing is eigenlijk een vorm van suiker: een mengsel van glucose en fructose. Daarom zit er maar weinig verschil tussen honing en andere soorten suiker, zoals kristalsuiker. Ook worden ze in je lichaam op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel is het zo dat honing iets meer water bevat dan kristalsuiker en zit er in 100 gram honing iets minder calorieën.
Een natuurproduct
Honing bevat een kleine hoeveelheid sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Maar dit is te weinig om een bijdrage te leveren aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Mensen denken weleens dat honing gezonder is, omdat het een natuurproduct is. Maar suiker komt ook uit de natuur, bijvoorbeeld van suikerbieten. Het Voedingscentrum waarschuwt daarom: eet ook niet te veel honing.
Lees ook: Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken ei?
Foto: Getty Images Bron: Voedingscentrum