Placeholder

Wat je moet weten over moedervlekken

Iedereen heeft er wel een paar: moedervlekken. Maar wanneer zijn ze nu gevaarlijk en wanneer niet? Vriendin vertelt je meer over moedervlekken.

Iedereen heeft er wel een paar: moedervlekken. Maar wanneer zijn ze nu gevaarlijk en wanneer niet? Vriendin vertelt je meer over moedervlekken.

Een moedervlek is eigenlijk een ophoping van pigment in je huid. Met sommige word je geboren, maar de meeste ontstaan in de leeftijd van 3 tot 20 jaar. Krijg je op latere leeftijd nieuwe moedervlekken, dan zijn die per definitie ‘verdacht’. Na je vijftigste jaar neemt het aantal moedervlekken vaak af, het is niet bekend waarom dat gebeurt.

Gewone moedervlekken zijn bol, zacht en egaal van kleur. Deze zullen niet zo snel veranderen in een kwaadaardige vlek. De kans daarop is minder dan één op een miljoen. Maar er bestaan ook onrustige (atypische) moedervlekken. Deze kunnen uitgroeien tot een melanoom. Verandert een moedervlek van vorm, of gaat hij jeuken of bloeden, dan kan er sprake zijn van een ontwikkeling in een kwaadaardige richting.

Een onrustige moedervlek is niet netjes rond of ovaal, maar heeft een vage vorm. Vaak heeft hij verschillende kleuren: lichtbruin, donkerbruin, zwart of grijs. Een verdachte moedervlek is meer dan 5 millimeter groot, een melanoom meestal meer dan 10 millimeter. Omdat een melanoom snel kan uitzaaien, is het verreweg de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Het betekent letterlijk ‘zwart gezwel’. Een melanoom komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen, zelfs onder je haren op je hoofd.

Het is verstandig om je lichaam regelmatig op veranderende of nieuwe moedervlekken te controleren. Bij vrouwen zijn de rug en de benen gevoeliger voor melanomen dan bij mannen. Doe controleer bijvoorbeeld op de eerste dag van elk kwartaal. Vaker controleren heeft geen zin, want dan vallen veranderingen niet meer op.

Wanneer je beter naar de dokter kunt gaan voor een moedervlek? Als een moedervlek groter of dikker wordt, hij van kleur verandert, van vorm en/of omtrek verandert, gaat jeuken, gaat bloeden of als er een korstje of wondje op de moedervlek komt.

Bron: Gezondheidsnet.nl