mondkapje

Werken mondkapjes nu wel of niet tegen het coronavirus?

Over het dragen van mondkapjes bestaan verschillende meningen. Maar hoe zit het nu echt? Helpen ze nou wel of niet tegen het coronavirus?

Blauwe mondkapjes

Het is een feit dat het ene mondkapje effectiever is in de bescherming tegen het coronavirus dan het andere. Vooral de blauwe mondkapjes die voornamelijk in de medische sector worden gebruikt, behoren tot de betere. Afhankelijk van het specifieke werkveld komen er binnen de zorg ook witte mondkapjes voor. Deze worden type 2 genoemd. De officiële benaming voor blauwe mondkapjes is type 2R.

Maar, afgezien van de kleur, wat is nou het wezenlijke verschil tussen die twee? Het zit ‘m voornamelijk in de werking. Zo zijn blauwe mondkapjes wél vochtbestendig en de witte niet. Dus vocht en speeksel worden door de blauwe maskers tegengehouden. Zolang daar geen verhoogd risico op bestaat, kan zorgpersoneel ook witte kapjes dragen.

Mondkapjes gebruiken

Een mondkapje op de juiste manier gebruiken, gaat als volgt:
– Was je handen minimaal 30 seconden voordat je jouw mondkapje oppakt.
– Houd het masker enkel bij de elastieken vast wanneer je die om je oren legt.
– Zorg ervoor dat het kapje perfect op je gezicht aansluit. Dat weet je zeker wanneer je erin blaast en er geen lucht langs je gezicht ontsnapt.

Let op: draag je masker nooit meer dan 3 uur achter elkaar en raak het niet onnodig aan. Maak het los door wederom alleen de elastieken vast te pakken. Gooi het mondkapje daarna weg of was ‘m uit indien dat kan – volg daarbij de wasvoorschriften. Daarna was je weer uitvoerig je handen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met medipreventie.nl.