Zó gezond zijn tomaten (en zo kun je ze het beste eten)
24 juli 2020
Tomaten zijn heerlijk als snack, maar ook in gerechten. Dit zijn de positieve effecten van tomaten en zo kun je ze het beste eten.
Lycopeen
Tomaten zitten vol met lycopeen. Deze natuurlijke antioxidant is verantwoordelijk voor de rode kleur van onder andere tomaten, watermeloen en paprika’s. Het heeft verschillende positieve effecten op het menselijk lichaam.
1. Vermindert de kans op kanker
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen de kans op kanker zou verminderen.
2. Geeft een vitamineboost
Tomaten zitten vol vitamine C en kalium. In een gemiddelde tomaat zit bijvoorbeeld meer kalium dan in een gemiddelde banaan. Kalium is betrokken bij het regelen van de bloeddruk en vochtbalans in ons lichaam.
3. Vermindert gevolgen van diabetes
Gevolgen van diabetes, zoals ontstekingen en weefselschade, kunnen beperkt worden door het eten van voldoende tomaten.
Lees ook: Déze 3 recepten helpen je ongemerkt meer groente en fruit te eten
4. Je zit sneller vol
Doordat er in tomaten veel vezels zitten, heb je na het eten sneller een vol gevoel.
5. Beschermt onze huid
Onderzoek toont aan dat tomaten huidbeschadiging door de zon tegengaan.
6. Verbetert onze ogen
Uit onderzoek blijkt dat het eten van tomaten de kans op achteruitgang van het gezichtsvermogen verkleint.
7. Verbetert de conditie van ons hart
Lycopeen zorgt voor een lager cholesterolgehalte en een gecontroleerde bloeddruk.
Hoe moet je het eten?
Tomaten zijn natuurlijk altijd gezond, hoe je het ook eet. Toch zijn tomaten een van de weinige groenten die je beter kunt koken dan rauw eten. Door het koken komt de lycopeen namelijk vrij.
Lees ook: Groenten op de barbecue: is dat eigenlijk wel gezond?
Foto: GettyImages Bron: Goodhousekeeping.com