Vrouw (3)

Zo leer je om ‘nee’ te zeggen zónder schuldgevoel

Moeite met nee zeggen? Je bent niet de enige. Toch is het belangrijk om aan anderen je grenzen aan te geven. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

Heb je het gevoel dat er steeds van alles op je bordje wordt geschoven door je werkgever? Dat je kinderen twintig dingen tegelijk van je willen? Komt ook in het huishouden veel op jouw schouders terecht en heb je het zo druk, dat je niet toekomt aan de dingen die je gelukkig maken en energie geven? Drie keer ja geantwoord? Dan is het hoog tijd om te leren hoe je je grenzen kunt aangeven. Nelly de Jong, eigenares van de praktijk Confront, geeft advies. Nelly de Jong

Grenzen aangeven

Nelly: “Allereerst wil ik benadrukken dat het belangrijk is om het aangeven van grenzen niet te zien als iets negatiefs, maar als een manier om goed voor jezelf te zorgen. En als iets wat je aan jezelf verplicht bent. Want wat je prettig vindt en aankan, verschilt sterk per persoon. Wat de een geweldig vindt, vindt de ander juist vervelend. De enige die kenbaar kan maken wat werkt voor jou, ben je zelf. Daarom is het leren aangeven van je grenzen belangrijk.”

Bewustwording

Stap 1: word je bewust van je grenzen

Nelly: “Als iemand jouw grens overgaat door iets te doen wat je niet fijn vindt, voel je dat in je lijf. De meesten voelen het in hun buik, anderen in hun keel of bij hun hart. Het is belangrijk dat gevoel te herkennen en serieus te nemen. Als je het negeert, hoopt de spanning zich op en kun je je op den duur opgebrand gaan voelen. En als het niet goed gaat met jou, zal dat veel van wat je doet nadelig beïnvloeden. Je helpt dus niet alleen jezelf, maar zeker ook anderen door je grenzen aan te geven.

Stap 2: maak jezelf belangrijk

“Als iets niet goed voelt, is dat dus een grens. Het is belangrijk daarnaar te luisteren, ongeacht wat de buitenwereld daarvan vindt. Dat laatste kan lastig zijn, vooral voor vrouwen die hebben meegekregen dat het belangrijk is om hulpvaardig en inschikkelijk te zijn. Als je het toestaat dat een ander over jouw grenzen gaat, zeg je in feite dat die ander belangrijker is dan jij. Hierdoor verlies je energie en houd je minder tijd over voor jezelf en het doen van leuke dingen. Zet jezelf op de eerste plek en neem je verantwoordelijkheid om dat gesprek waar je misschien tegenop ziet toch aan te gaan. Als je je realiseert dat je altijd een keuze hebt om de situatie te veranderen, neem je het heft in eigen hand.”

Stap 3: wacht niet te lang

“Wacht je te lang met het stellen van grenzen, dan bouw je spanningen op, waardoor de kans bestaat dat je de situatie groter maakt dan hij in werkelijkheid is. Zonde, want hierdoor kan de relatie met je gesprekspartner onnodig onder druk komen te staan. Kom dus tijdig in actie.

Het gesprek aangaan

Houd het feitelijk

“Als je je grenzen aangeeft bij de ander, is het belangrijk om het feitelijk te houden. Stel, je hebt het te druk op je werk en wilt dit veranderen. Breng dan al je taken in kaart en noteer hoeveel tijd ze kosten. Laat dit schema zien aan je leidinggevende en leg uit dat je dus geen tijd hebt voor andere taken.”

Communiceer je grens zo positief mogelijk

“Vaak vertellen we de ander juist wat we níet willen en waar we last van hebben, dat kan lijken op klagen. Je kunt het beter positief houden. Geef aan wat het je oplevert als de situatie zou veranderen. Kom ook met oplossingen. Op die manier laat je zien dat je betrokken bent en meedenkt.”

Wees duidelijk

“Een ander kan alleen rekening houden met jouw wensen als hij weet wat jij wilt. Vind je het lastig om naar huis te gaan, terwijl anderen nog blijven? Zeg dan al vóór de afspraak duidelijk dat je op een bepaalde tijd naar huis gaat. En als collega’s steeds vragen om klussen te doen die buiten jouw takenpakket vallen, maak dan inzichtelijk wat je wel en niet doet en blijf daarbij als iemand je toch weer vraagt om iets extra’s te doen.”

Verbind een consequentie aan je grens

“Een grens is pas een grens als je er een consequentie aan verbindt. Spreek bijvoorbeeld af dat je de uren die je overwerkt, op een ander moment mag compenseren. En kom die afspraak na. Het is belangrijk om van tevoren duidelijk te maken wat je wilt en hier ook naar te handelen.”

Wees niet bang voor conflicten

“Veel mensen geven hun grenzen niet aan omdat ze geen zin hebben in een conflict of een relatie niet op het spel willen zetten. Maar zo worden je ergernissen alleen maar groter, omdat je het patroon niet doorbreekt. Onthoud dat het vermijden van een conflict juist een conflict met jezelf kan opleveren. Je kunt ongelofelijk van de situatie en van jezelf gaan balen als je niets doet, en dat knaagt. Bovendien zorgt het aangeven van grenzen niet voor ruzie. Het is juist een kans om je relatie te versterken omdat je jezelf écht laat zien en de ander weet waar hij aan toe is.

Tip van Vriendin

Christine Wilding helpt je in Vergroot je zelfvertrouwen naar een beter zelfbeeld en een gelukkiger leven. Ze leert je over je onzekerheid heen te komen en negatieve gedachten te beperken. Aan de hand van de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie biedt dit boek 5 praktische stappen die jou helpen om je dagelijkse leven en gedachten te veranderen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.