5 manieren om je huis diervriendelijk te maken
6 februari 2025
Krijg jij binnenkort een hond, kat, cavia of een ander huisdier? Dan is het slim om je huis diervriendelijk te maken. Ga aan de slag met deze tips en jouw huisdier voelt zich metéén welkom!
Diervriendelijke behoeftes
Risico van een kitten in huis: je bank kan een geliefd krabobject worden. Niet fijn, maar wel heel normaal, want katten houden van krabben. Om je kat tegemoet te komen (en je bank te sparen), schaf je een krabpaal aan. Ze bestaan in allerlei soorten en maten en hebben vaak ook kleine ‘huisjes’ waarin je kat tussen het krabben door even kan luieren. Honden vinden het weer fijn om te kluiven, dus een lekker vers bot mag niet ontbreken in je woonkamer. En heb je vogels in huis, kies dan een rustig plekje waar weinig wind is. Helemaal fijn qua diervriendelijkheid, dus.
Creëer meerdere plekjes
Net zoals dat jij plekken in huis graag afwisselt (de keukentafel met de bank of die lekkere loungestoel), geldt dat ook voor dieren. Zeker voor honden en katten kun je meerdere plekjes maken. Een hoek waarin alle speeltjes liggen, een andere plek voor de hondenmand, de krabpaal, enzovoorts. Voor knaagdieren zoals hamsters of woestijnratten is het ook fijn als ze de ruimte hebben. Daarvoor kun je bijvoorbeeld denken aan een extra hok – dat je bijvoorbeeld verbindt met een tunnel waar ze doorheen kunnen kruipen.
Kies de juiste planten
Ze fleuren je huis op, zien er prachtig uit en filteren de lucht ook nog eens op natuurlijke wijze. Maar kijk wel goed naar de plantensoorten in je huis; sommigen kunnen namelijk giftig zijn. En dat is natuurlijk niet diervriendelijk, zeker niet met een nieuwsgierige viervoeter in huis die het liefst aan álles snuffelt. Let onder meer op bij lelies en een plant als de monstera, maar check bij twijfel altijd de Gifwijzer voor de zekerheid.
Eten en drinken
Kies de juiste eet- en drinkplek voor je dier. Niet in de loop van de deur, zodat anderen erover kunnen struikelen, maar in een rustig hoekje, zodat je dier zich daar lekker kan terugtrekken voor een maaltje. Voor honden en katten kun je het beste een metalen voederbak kopen – in plastic komen sneller krassen en ontstaat eerder bacterievorming. Er zijn ook bakken op hoogte, wat beter en diervriendelijker is voor de rug van je viervoeter. Koop voor een knaagdier als een hamster een stenen bakje en strooi het niet te vol, anders eet het diertje alleen de lekkere zaden – en zit er te weinig afwisseling in z’n voedingspatroon.
Sfeerlicht
Waarschijnlijk zit je zelf ook niet graag urenlang onder een TL lamp, en voor dieren geldt dat net zo goed. Zorg dus voor fijne sfeerverlichting die je ’s avonds ook kunt dimmen. Geen harde televisiegeluiden of muziek, maar rustige achtergrondgeluiden zodat je huisdieren niet hoeven te stressen – zo’n rustig muziekje kan trouwens ook helpen tijdens de jaarwisseling, toch al een stressvolle periode voor dieren.
Bron: Zoofy
Beeld: Beeldbank