Honden- en kattenbaasjes opgepast: slakken kunnen erg gevaarlijk zijn

Honden- en kattenbaasjes opgepast: slakken kunnen erg gevaarlijk zijn

Het wemelt momenteel van de slakken. Dat is niet alleen vervelend voor de planten in je tuin, maar ze kunnen ook een vervelende parasiet overdragen aan je hond of kat. Het gaat om de hart- en longworm (Angiostronulus Vasorum), ook wel Franse hartworm genoemd. Viervoeters die deze parasiet binnen krijgen kunnen hier erg ziek van worden. 

We vertellen je waar je op moet letten en hoe een besmetting met longworm te behandelen is. 

Waar komt de parasiet voor?

Je hoeft je gelukkig niet meteen zorgen te maken: in Nederland zijn zeker niet alle slakken besmet met de longworm. Zo is de Franse hartworm tot nu toe aangetroffen in de regio Den Haag, de Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen. In het buitenland komen ze onder meer voor in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en bepaalde gebieden in Spanje. Bij longwormen bij katten is het met name oppassen geblazen in de regio Breda. Het kan wel zijn dat hij op meer plekken voorkomt, maar de klachten zijn niet bij elk dier merkbaar. 

Hoe komt de longworm in het lichaam van je huisdier?

De longworm kan binnenkomen in het lichaam van een hond en kat als ze de larven van de parasiet binnenkrijgen. De larven komen voor in slakken en in dieren die besmette slakken binnen krijgen, zoals vogels, muizen, kikkers en reptielen. En dat zijn dieren die regelmatig door katten en honden gegeten worden of waar ze mee in aanraking komen. Komt de larve in het lichaam van het dier terecht, dan ontwikkelt die zich in het lichaam van de viervoeter tot een volwassen worm. 

Maar let op: je huisdier hoeft de slak of een ander besmet dier niet eens te eten om besmet te raken. De larven bevinden zich bijvoorbeeld ook in het slijm van een slak, waardoor het via gras, stokken, water en speeltjes die buiten liggen, overgedragen kan worden. 

Wat gebeurt er als je viervoeter besmet raakt?

Wanneer larven van de longworm in het lichaam terechtkomen, komen ze eerst in de darmen. Daar gaan ze door de darmwand heen en belanden ze in de bloedbaan. Zo verplaatsen ze zich naar de longen en/of het hart, waar ze volwassen worden. De volwassen wormen leggen eitjes die zich ontwikkelen tot larven. De hond of kat hoest de larven op en slikken ze vervolgens vaak weer door, waardoor ze in de darmen terechtkomen en worden uitgepoept. Honden willen ontlasting nog weleens eten, waardoor de larve wordt doorgegeven. Daarnaast zijn er ook slakken die de ontlasting eten. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Symptomen bij honden

De symptomen van besmetting met een longworm bij honden zijn onder andere:

  • Ademhalingsproblemen en hoesten
  • Groeiachterstand
  • Verminderde eetlust, overgeven, diarree en vermageren
  • Kokhalzen
  • Longontsteking
  • Verminderde conditie
  • Afwijkend gedrag
  • Bloedstollingsstoornissen

Het is belangrijk om snel in te grijpen als je hond last krijgt van een of meer van deze klachten. Doe je dit niet, dan kan je hond last krijgen van longaandoeningen, hartfalen en uiteindelijk de dood. Na een lichte inspanning kan je hond dan plotseling instorten. 

Symptomen bij katten

Als katten de longworm binnen krijgen, kunnen ze gaan hoesten, benauwd worden, slecht eten en mager worden. In het ergste geval kan een kat aan de infectie overlijden.  

Onderzoek en behandeling

Vermoed je dat je viervoeter besmet is of heeft hij of zij een slak gegeten? Laat de ontlasting dan onderzoeken door de dierenarts. Per worm kan het verschillen, maar het kan zo’n 3 tot 18 weken duren tot de besmetting te zien is in de ontlasting. Daarnaast kun je ook een bloedonderzoek laten doen. 

Is je hond of kat besmet? Dan wordt medicatie voorgeschreven in de vorm van een pillenkuur of druppels in de nek. Soms is het nodig om de behandeling meerdere keren te herhalen. Het is afhankelijk van het stadium van de besmetting of het dier weer helemaal zal herstellen. 

Besmetting voorkomen

Voorkomen dat honden en katten de parasiet binnen krijgen is bijna onmogelijk. Het is daarom verstandig om je dieren regelmatig te ontwormen. Volgens Dierenziekenhuis Eindhoven kun je dit het beste vier keer per jaar doen. Kom je huisdier in een gebied waar de longworm vaak voorkomt, dan kun je hem of haar het beste maandelijks ontwormen. Raadpleeg de dierenarts voor meer advies en tips.

Bron: Max Vandaag, Dierenartsenpraktijk Het Neerhof
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.