Kerst met Vriendin: zo serveer je heerlijke kip of kalkoen
12 december 2016
Een hele kip of kalkoen uit de oven is een populair kerstgerecht. Verras je gasten (en jezelf!). Vriendin geeft een paar handige tips voor het bereiden van kip en kalkoen.
Een hele kip of kalkoen uit de oven is een populair kerstgerecht. Verras je gasten (en jezelf!). Vriendin geeft een paar handige tips voor het bereiden van kip en kalkoen.
1. Bestel kip of kalkoen bij de poelier, dan kun je in het geval van de kalkoen de grootte bespreken. Hij moet natuurlijk wel in de braadslee (en oven) passen. Daar kan de poelier je over adviseren. En bestel zonder ingewanden, maar wel met vel. Het vel wordt lekker krokant in de oven en het voorkomt uitdroging van het vlees.
2. Haal de kip of kalkoen een paar uur voor bereiden uit de koelkast. Dan komt ‘ie op kamertemperatuur, en dat zorgt weer voor een lekker knapperig velletje.
3. Bind de kip of kalkoen vast met bindtouw, met name bij de poten en vleugeltjes. Dan voorkom je dat het vlees uitdroogt.
4. Schenk altijd een laagje kippenbouillon of een scheut witte wijn in de braadslee, hierdoor blijft het vlees lekker sappig.
5. Pak de borst (hier zit het meeste vlees dat je mals en sappig wilt houden) in met aluminiumfolie, haal dit er na 20 minuten oventijd weer af. Hierdoor voorkom je dat het vel aanbrandt.
6. Giet om de 20 minuten de bouillon over de kip of kalkoen. Dan blijft het vlees sappig en mals.
7. Laat het vlees voor serveren 10 minuten rusten.
In Vriendin 50 lees vind je drie heerlijke variaties met kip of kalkoen.
Doe mee aan Vriendin’s kerstactie en win 5x een planner van Milly Pie (t.w.v. € 49,95)
In al onze artikelen op Vriendin.nl/kerst (dus ook in dit artikel) verstoppen we kerstbomen. Tel jij hoeveel kerstbomen we in alle kerstartikelen verstopt hebben? Dan kun je een prachtige planner van Milly Pie winnen! Lees hier meer over deze winactie.