Recept voor kip met pompoen, cantharellen en salie
22 mei 2016
Een hele kip met kruiden en luxe aardappelen afgemaakt met een romige saus.
Een hele kip met kruiden en luxe aardappelen afgemaakt met een romige saus.
Boodschappenlijstje (4 personen)
-1 kip (ongeveer 1200 gram)
-200 gr roomboter
-1 dl olijfolie
-1 citroen in vieren gesneden
-200 g Roseval aardappelen
-200 g Charlotte aardappelen
-1 flespompoen
-10 cantharellen, schoongemaakt
-4 knoflookteentjes
-peper en zout uit de molen
-3 takjes salie
-2 dl slagroom
-50 gr roomboter
-200 ml gevogelte fond
Nodig
-Oven op 180° C, grote schaal, scherp mes
Bereiding
Verwarm de oven voor. Leg de kip in het midden van een grote ovenschaal. Vul de buikholte met de citroen, 1 geplette knoflookteen en wat boter. Boen de aardappeltjes en de pompoen goed schoon. Snijd in gelijke grove stukken. Verdeel de aardappeltjes, de pompoen en de cantharellen rondom de kip. Doe de knoflookteentjes, de boter en de olijfolie erbij. Bestrooi met wat peper en zout naar smaak. Zet ongeveer 60 minuten in de oven. Besprenkel de kip om de 10 minuten met het vocht uit de schaal. De kip is gaar als er helder vocht uitkomt, wanneer je er met een prikker in prikt. Doe 50 g boter in een steelpan en laat goudbruin worden. Doe hier 2 dl slagroom, de salie en het gevogelte fond bij en laat zachtjes inkoken. Serveer de saus apart.
Lekker met: de luxe aardappeltjes.
Bereidingstijd: 90 minuten.