ruzie

8x zo kun je je relatie redden na overspel

Betekent overspel altijd het einde van de liefde? Absoluut niet. Maar hoe vind je het vertrouwen terug als je als stel besluit een doorstart te maken? En kun je er samen zelfs sterker uitkomen?

Overspel

Vreemdgaan, dat gebeurt alleen bij anderen, toch?! Misschien wil jij dat heel graag geloven… tot ook jíj plotseling te maken krijgt met overspel. Helaas, die kans bestaat. De cijfers liegen er niet om: minstens een op de drie mensen maakt weleens een slippertje of belandt in een affaire. Het lijkt vaak dat ontrouw het einde van de relatie betekent. Op samen doorgaan rust zelfs een taboe. Buitenstaanders roepen al snel tegen de bedrogene: ‘Dat pik je toch niet?’ Terwijl er vaak over en weer nog een hoop (ondergesneeuwde) liefde is. Maar ja, het is niet makkelijk om ontrouw weer achter je te laten.

Gelukkig is er hoop. “Als je elkaar niet kwijt wilt en bereid bent samen serieus aan je relatie te werken, zijn er absoluut kansen voor een goede doorstart”, stelt relatietherapeut Annette Burgers. “Je kunt er zelfs sterker uitkomen!”

Hoe dan? Deze EHBO-kit geeft je handvatten.

Tip 1: crisismanagement

Of jij nu bent vreemdgegaan of je lief, als het uitkomt, staat jullie leven hoogstwaarschijnlijk op z’n kop. Er zijn tranen en verwijten. Er is woede, verdriet en angst. Doe eerst een pas op de plaats, is het advies van Annette. “Neem geen rigoureuze beslissingen in heftige emoties. Zorg dat je jezelf herpakt en weer rustig wordt, anders kun je dingen doen waar je veel spijt van krijgt. En laat je gezinsleven doordraaien.” Jullie kinderen zijn geen partij bij het overspel; houd ze daar dus ook buiten.

Carla (41): “Toen ik ontdekte dat Ruben mij bedroog, ben ik compleet geflipt. In een opwelling heb ik al zijn kleding in de tuin gegooid en mijn kinderen, zeven en negen, verteld dat hun vader niets om ons allemaal gaf. O, wat was dat dom. Nu, een jaar en veel goede gesprekken later, voelen onze kinderen zich nog steeds onveilig. Als Ruben en ik alleen al harrewarren over de afwas, zetten zij grote ogen op en kruipen bij hem op schoot. Zo bang zijn ze, dat hij weer weggaat. En dan misschien écht nooit meer terugkomt…”

Tip 2: kies allebei één vertrouwenspersoon maar houd verder (voorlopig) je mond

Als je bent bedrogen, kan het verleidelijk zijn om woedend alle details de wereld in te smijten. Op social media, bijvoorbeeld. Heerlijk, die wraak, het kan zo opluchten. Ja, eventjes… Maar let op: wat op internet staat (of je op een andere manier aan Jan en allemaal vertelt), gaat een eigen leven leiden. Iedereen heeft meteen een mening klaar. Heb je wel zin in die bemoeizucht?
Annette: “Beter kun je, zeker in eerste instantie, allebei één persoon uitkiezen bij wie ongegeneerd je hart lucht. Overleg dit samen, met de afspraak dat je allebei een veto hebt over wie de ander kiest. Als de één een heel slecht gevoel over iemand heeft – en bang is dat die persoon gaat stoken, bijvoorbeeld – kies dan een ander. Zo behoud je de controle en houd je het klein.”

Ester (38): “Koen sport elke vrijdagavond met een vast clubje vrienden. Ik ging door de grond toen ik hoorde dat hij hen tot in detail over mijn affaire had verteld. Zelf had hij ook dezelfde avond al spijt, zei hij; ze hadden mij een slet genoemd. Hoe boos hij ook was, dat stempel wilde hij niet voor de moeder van zijn kinderen. We zijn nu allang weer happy samen. Maar die sportvrienden zijn mijn misstap vast nooit vergeten. Toen Koen veertig werd, waren zij er ook. Ik voelde de hele tijd nog hun oordeel en schaamde me kapot.”

Tip 3: wees helemaal eerlijk en amputeer de derde

Mensen die vreemdgaan, vertellen vaak maar het halve verhaal als hun ontrouw uitkomt. Ze schamen zich of willen hun partner niet extra kwetsen. Maar het is nog veel erger wanneer er telkens nog meer leugens aan het licht komen. Beter is het de pleister er in één keer af te trekken, aldus Annette. “Hoe pijnlijk ook, laat zien dat je honderd procent eerlijk wilt zijn en vanaf nu weer te vertrouwen bent. En, ook heel belangrijk – als jullie samen monogaam verder willen tenminste – verbreek dan, als het kan, al het contact met de derde. Amputeren noem ik dat. Alleen zo kunnen jullie het gat in jullie relatie dichten.”

Els (46): “Nee, ik had geen seks meer met mijn jeugdliefde Thomas. Maar ik belde hem nog elke dag. Zeker wanneer het thuis stroef ging, was het fijn om hem als uitlaatklep te hebben. Pas later besefte ik dat ik mijn man hierdoor nooit meer een eerlijke kans heb gegeven, al deden we nog zo ons best om het weer leuk te maken.”

Tip 4: stel procesvragen, geen detectivevragen

Als je lief is vreemdgegaan, wil je in je paniek en pijn vaak alles weten. Waar, hoe vaak, welk standje, en o ja: was het lekkerder dan met mij? Zulke vragen helpen je niet vooruit. Annette. “Natuurlijk wil je weten wat er zich heeft afgespeeld. Maar ga niet als een detective alle details boven water halen. Daarmee doe je jezelf alleen maar extra pijn. Beter kun je praten over zaken als: hoe kon dit gebeuren, wat gaf die ander jou wat je bij mij miste? Dat zijn nuttige vragen; vragen die bijdragen aan het herstel.”

Mirthe (33): ‘“Het stelde niets voor,” zei Marcel, toen hij huilend vertelde dat hij dronken met iemand anders naar bed was geweest. Ik geloofde hem en vroeg in eerste instantie niet eens wie het was geweest. Maar dat maakte me gek: bij iedere vrouw in onze omgeving, dacht ik: was zij het? Gelukkig; ze bleek geen bekende van ons. Maar verder heb ik niet doorgevraagd. Ik vond de gedachte van zijn lichaam op een andere vrouw al erg genoeg, daar wilde ik geen beeld van vormen. Als hij een bepaald standje had genoemd, had ik dat vast nooit meer willen doen met hem.”

Tip 5: kijk naar je eigen aandeel en zoek naar de gaten in jullie relatie

Als je bent vreemdgegaan, is het heel belangrijk dat je daar de verantwoordelijkheid voor neemt. Zeg niet: ‘Ja, maar jij wilde haast nooit meer seks!’ Feit blijft dat jíj jullie afspraak hebt geschonden en dat is niet oké. Annette: ‘Tegelijk is het als bedrogene niet zinvol om alleen met je vinger naar de ander te wijzen. Nee, het overspel is níét jouw schuld. Wel is de kans groot dat jullie samen iets hebben liggen. Wat was dat, hoe kunnen jullie weer naar elkaar toegroeien?”
Vaak is het verstandig om met een therapeut te gaan praten. Die is dan de gesprekleider. Anders komen jullie in de regel snel in jullie eigen vastgeroeste gesprekspatronen terecht waarbij je niet echt naar elkaar luistert en alleen maar gaat trekken en duwen.

Marije (36): “Roos en ik wilden graag samen verder, maar ieder gesprek liep uit op ruzie. Dan werd ik hysterisch, zij klapte dicht en liep weg. Voor mij een teken dat Roos niets om mij gaf en lak had aan mijn gevoelens. Dat ze in therapie vertelde dat ze zo reageerde omdat ze op zo’n moment haar schuldgevoel niet meer kon dragen, gaf helderheid. Met iemand anders erbij lukte het mij om rustiger te blijven. En kon Roos haar emoties beter verwoorden. Zo kwamen we uiteindelijk weer tot elkaar.”

Tip 6: maak een goed excuus

Echt spijt betuigen is een belangrijk onderdeel van een goede doorstart. Annette geeft haar cliënten zelfs de opdracht elkaar een brief te schrijven. “Degene die is bedrogen, schrijft een schadebrief. Het werkt goed om alles aan het papier toe te vertrouwen en het aan de ander voor te lezen. Daarna kun je het gaan loslaten. Degene die is vreemdgegaan, schrijft een excuusbrief waarin hij of zij de volle verantwoordelijkheid pakt en excuses maakt voor wat is aangericht.”

Chantal (40): “Dat Paul had gezoend met onze buurvrouw, was niet het ergste. Wel dat hij het continu bagatelliseerde. Hij was dronken, zij had hem verleid, ik had ook niet zo vroeg moeten weggaan van die buurtborrel, ik was altijd de partypooper. Een oprecht sorry kon er niet vanaf. Dat maakte mijn respect voor hem kapot. En onze relatie ook.”

Tip 7: vertrek – óf investeer

Als je samen doorgaat, zullen er dingen anders moeten. Er is dus een hoop werk aan de winkel. Als je daartoe niet bereid bent, kun je beter weggaan. Anders: maak tijd voor elkaar, praat, doe leuke dingen, zorg voor romantiek en intimiteit. Degene die is vreemdgegaan, mag vol investeren. “Overspel is een heel grote opname van de emotionele rekening tussen twee mensen”, legt Annette uit. “Er moet weer flink gestort worden.”

Rianne (29): ‘Ik was dol op mijn baan bij een kledingzaak, waar ik al zes jaar werkte. Maar na mijn slippertje met een collega heb ik ander werk gezocht. Zelf wist ik zeker dat mijn misstap eenmalig was geweest, maar Rick vond het vervelend dat ik nog moest samenwerken met die andere man. Dat wilde ik hem niet aandoen en dus heb ik ontslag genomen. Balen, ik vind mijn huidige job nog steeds minder leuk dan mijn vorige. Maar ja, dan had ik zelf maar niet zo stom moeten zijn. Rick is superblij. Hierdoor weet hij zeker dat ik honderd procent voor hem wil gaan.”

Tip 8: doe een ritueel

“Na overspel krijg je een andere relatie”, vertelt Annette. “Je begint samen echt opnieuw. Een relatie 2.0, noem ik dat. Het kan mooi en versterkend zijn om die nieuwe fase heel bewust in te gaan. Met een ritueel waarbij je de periode van verdriet en verwijten afsluit en samen de nieuwe toekomst instapt.” Je kunt hier van alles voor verzinnen. Nieuwe ringen kopen. Een ander sieraad. Een tattoo nemen die jullie aan elkaar verbindt. Of iets symbolisch doen.

Katinka (38): “Toen Robin en ik onze therapie hadden afgerond, zijn we samen naar de pier van Scheveningen gegaan. Daar hebben we een slotje met onze namen aan het hek vastgemaakt, tussen veel andere slotjes, en elkaar een zelfgeschreven belofte voorgelezen. Bij ons huwelijk hadden we dat niet gedaan, nu wel en dat was zo mooi! Toen we vanaf de pier, hand in hand, terug het strand opliepen, keken we elkaar ontroerd aan. En vol vertrouwen in een nieuwe, betere toekomst.” 

Tip van Vriendin

Ontdek hoe ontrouw, een bekend maar pijnlijk fenomeen, beiden partners treft. Kaat Bollen en Lore Eerlings bieden een praktisch stappenplan, met vier cruciale fases, doorspekt met herkenbare voorbeelden en oefeningen. Eerste hulp bij ontrouw, net als ontrouw, is een uitdaging maar constructief. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Lydia van der Weide
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.