Avondeten

Avondeten met kieskeurige kinderen? Zo wordt het een stuk makkelijker

Wil je kind alleen pasta zonder saus eten, weigert het groente te eten of kiest het liever voor een kale cracker dan voor wat er op tafel staat? Veel ouders worstelen iedere avond weer tijdens het avondeten. Gelukkig zijn er wat manieren om deze strijd te verzachten. 

Het allerlaatste wat je wilt zijn tranen, frustraties of eindeloze onderhandelingen aan tafel, toch? Met de volgende tips wordt het allemaal een stukje makkelijker.  

Met deze tips eten kieskeurige kinderen wat meer 

1. Betrek je kind bij het avondeten maken

Kinderen eten sneller iets als ze het zelf hebben uitgekozen óf geholpen hebben met de bereiding. Laat je kind daarom meehelpen met kleine taken. Denk hierbij aan roeren, iets snijden met een kindvriendelijk mes of iets opscheppen. Zelfs een simpele taak als de aardappelen wassen kan al helpen. Heb je tijd? Dan kun je je kind ook meenemen naar de supermarkt en laten uitkiezen wat jullie samen gaan klaarmaken. Op die manier wordt het nog leuker. 

2. Maak avondeten leuk

Saaie groenten worden opeens interessanter als je er iets leuks van maakt. Snijd komkommer in een stervorm of maak een leuk gezichtje op het bord. Ook eten kinderen vaker groenten in vrolijke kleuren. Je kunt bijvoorbeeld dan een ‘regenboogbord’ maken met paprika’s in verschillende kleuren, wortels en cherrytomaatjes. Ook kun je stukjes fruit en groenten aan een satéprikker rijgen, dan ziet het er direct uit als een feestje. Grote kans dat het ineens wél gegeten wordt.

3. Geef een beetje controle (maar niet te veel)

Kinderen willen graag zelf bepalen wat ze eten en als alles ‘moet’ is de kans groot dat ze lekker dwars gaan liggen. Geef ze daarom wat keuze, maar wél binnen jouw grenzen. Vraag bijvoorbeeld in plaats van: ‘Wat wil je eten?’ eens: ‘Wil je broccoli of tomaatjes bij je eten?’  

4. Geen druk uitoefenen

Hoe vaker je zegt dat je kind iets moet opeten, hoe groter de kans is dat je kind het weigert. In plaats van dwingen is het beter om je kind gewoon iets aan te bieden. Soms kan het helpen om zelf een hapje te nemen en te zeggen: ‘Oh, het is echt lekker’, zonder er verder op in te gaan. Ook kun je na het eten het bord nog even laten staan. Sommige kinderen eten alsnog wat hapjes als de druk eraf is. 

5. Moedig proeven van het avondeten aan 

Probeer eens om proeven aan te moedigen. Een likje, een mini-hapje of even eraan ruiken is al vooruitgang. Het is ook leuk om een ‘proefkaart’ te maken. Hierop mag je kind een sticker plakken als het iets nieuws heeft geprobeerd. Dit maakt het een leuke uitdaging. 

6. Blijf herhalen

Een kind moet een smaak soms 10 tot 15 keer proeven voordat het ergens aan went. Dus als je kind iets niet lekker vindt, dan kun je het hem of haar gewoon nog een keer laten proberen. Dit hoeft dan niet direct de volgende dag, maar misschien wel een week of een paar weken later. Misschien is het dan opeens wel een succes.  

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Gezond Leven
Foto: Getty Images