Griep tijdens je zwangerschap? Hier moet je op letten
8 januari 2024
We zitten middenin het griepseizoen en ook als je zwanger bent, wordt je helaas niet altijd gespaard. Symptomen als spierpijn, keelpijn, misselijkheid en koorts kunnen dan nog nét wat vervelender zijn. Waar moet je op letten als je griep hebt en zwanger bent? En is het gevaarlijk voor jou of je ongeboren baby?
Het influenzavirus is de boosdoener van die vervelende griep. In Nederland krijgen de meeste mensen hier in de wintermaanden mee te maken. Je krijgt dan last van symptomen zoals keelpijn, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn in je hele lichaam, koude rillingen en koorts. Meestal is griep ongevaarlijk, ook als je zwanger bent, maar het is wel belangrijk om op een aantal zaken te letten.
Zwanger en griep: wat nu?
De belangrijkste tip als je griep hebt, is om veel rust te nemen. Zo geef je je lichaam de tijd om het virus te verslaan en goed uit te zieken. Daarnaast helpt het om voldoende water te drinken: zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Je verliest veel vocht als je koorts hebt en het is belangrijk om dat aan te vullen. Verder kan gorgelen met zout helpen als je last hebt van je keel. Los hiervoor een theelepel zout op in een kopje warm water. Spoel maximaal drie keer per dag. En heb je koorts? Dan is het belangrijk om die te laten zakken.
Koorts
Koorts is over het algemeen ongevaarlijk als je zwanger bent, maar er zijn wel een aantal risico’s. Volgens Zwangerenportaal.nl gaat dit bijvoorbeeld om koorts in de eerste 3 tot 8 weken. Dit kan het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten. Maar ook als je langer dan 32 weken zwanger bent en de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Een langdurige verhoogde lichaamstemperatuur kan weeën opwekken en voor vroeggeboorte zorgen. Verder kan het ervoor zorgen dat er onvoldoende eiwitten bij je baby terechtkomen, waardoor je baby groeiproblemen krijgt in de baarmoeder.
Lees ook: Last van zwangerschapsjeuk? Dít kun je ertegen doen
Wanneer naar de huisarts?
Ben je zwanger en heb je koorts dan kun je natuurlijk altijd terecht bij je huisarts als je je zorgen maakt. Neem in ieder geval contact op als:
- je je kindje minder voelt bewegen;
- je last hebt van harde buiken;
- de koorts hoger is dan 38,5 graden;
- de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt;
- je ook last hebt van bloedverlies;
- je ook last hebt van hevige buikpijn;
- de koorts steeds terugkomt.
Vertrouw je het niet? Schroom dan niet om je huisarts of verloskundige te bellen.
Wat te doen bij koorts?
Zelf kun je ook een aantal dingen doen om de koorts te laten zakken. Neem bijvoorbeeld een lauwwarme douche om je lichaam af te koelen, draag luchtige kleding om de warmte goed kwijt te kunnen en slik eventueel paracetamol. Paracetamol mag je gebruiken als je zwanger bent, maar houd je wel aan het maximale aantal tabletten dat in de bijsluiter staat. Lees de bijsluiter verder ook goed door. Helpt de paracetamol niet of is de koorts hoger dan 38,5 graden, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige.
Vriendin’s favoriet
De eerste 1001 dagen, gerekend vanaf de conceptie (!) zijn bepalend voor een mensenleven. Dit zwangerschapshandboek, van de makers van de bestseller Oei, ik groei!, bundelt alle kennis die er is over zwangerschap zodat je goed geïnformeerd je eigen keuzes kunt maken en optimaal van je zwangerschap kunt genieten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Positief over bevallen
Bron: Zwangerenportaal.nl, RIVM
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.