driftbui peuter

Zó ga je om met een driftbui van je peuter in het openbaar

Daar sta je dan, met je goeie gedrag in de supermarkt (of gewoon thuis), kijkend naar je peuter. Die een gigántische driftbui heeft. Hoe ga je daarmee om?

Allereerst misschien fijn om te weten: het is volkomen normaal dat je peuter driftbuien heeft. Sterker nog, het hoort zelfs bij z’n ontwikkeling!

Driftbui: normale ontwikkeling

Driftbuien komen vooral voor bij kinderen tussen anderhalf en vier jaar en horen bij de peuterpuberteit. In deze fase leren peuters om zelfstandig te worden, maar ze merken ook: dat gaat niet vanzelf. Zo kunnen ze gefrustreerd raken als iets niet lukt, of als ze iets willen wat niet mag van jou. Dat uiten ze in boosheid en verdriet, want peuters kunnen hun gevoelens nog niet goed onder woorden brengen. En dan kunnen zelfs de kleinste dingen al voor een driftbui zorgen. Omdat je kind zijn sokken niet aan wil doen – of juist wel, maar het lukt niet. Of zijn appel is in stukjes gesneden in plaats van schijfjes. Om maar wat te noemen. Het goede nieuws: vanaf het derde levensjaar nemen driftbuien af, dus ja, het is een fase. En tot die tijd kun jij je kind zo goed mogelijk helpen.

Emoties benoemen

Erkenning is ontzettend belangrijk voor je kind om zich gezien te voelen. Dus is hij boos? Benoem het dan. ‘Ik zie dat je boos bent omdat je niet de straat op mag rennen’. Zo leert je kind zelf ook zijn emoties kennen en voelt hij zich gehoord.

Leg uit

Hoe lastig het ook is om ‘door’ de driftbui van je kind heen te komen, leg ook uit waarom iets niet mag. Dat je kind niet zomaar de straat op mag rennen, omdat er een auto aan kan komen rijden en dat gevaarlijk is. Blijf dat herhalen en blijf vooral rustig, zodat je kind ook de gelegenheid heeft om rustig te worden.

Laat emoties toe

Als je kind in korte tijd van nul naar honderd gaat qua emoties, kun je niet verwachten dat-ie binnen één minuut weer rustig is. Geef je kind tijd om uit te ‘razen’ en probeer zelf ook rustig te blijven. Als jij er ook nog overheen gaat met eigen emoties of boosheid, werkt dat niet zo bevorderlijk. Het is natuurlijk wel een ander verhaal als je kind met spullen begint te gooien. Niet dat je er dan vol tegenin moet gaan, maar grijp wel in en leg op een rustige manier uit dat dit niet mag, en ook waarom niet.

Blijf in de buurt

Het ene kind gaat in een hoekje zitten en wil iet getroost worden, terwijl het andere kind juist een knuffel nodig heeft om rustig te worden. Blijf daarom in de buurt en laat je kind zelf kiezen wat hij fijn vindt.

Kies een rustige plek

Blijft je kind hangen in z’n emotie? Kies een rustige plek uit en leg je kind uit dat-ie daar even moet gaan zitten tot hij gekalmeerd is. Soms helpt het om letterlijk even uit de situatie te stappen en heeft je kind die rust even nodig. Blijf bij je kind tot hij weer gekalmeerd is.

Blijf zelf rustig

We noemden het al eerder, en snappen ook dat dit heel lastig kan zijn. Maar voorbeeld doet hier ook echt volgen. En ja, als je kind alle aandacht opeist in de supermarkt ís het verleidelijk om aan zijn wensen toe te geven. Maar dan is de kans aanwezig dat je kind vaker driftbuien inzet om zijn zin te krijgen, en dat voorkom je liever. Kalm en rustig dus, en onthoud: het is écht een fase.

Beeld: Getty Images
Bron: NJI

Uit andere media