Het belang van voorlezen voor de ontwikkeling van een kind

Je kind voorlezen is fantastisch en dít is waarom

Van nijntje en Jip en Janneke tot aan de Gruffalo: voorlezen is een feest voor je kind. Daarbij is het ook nog eens heel erg belangrijk. Waarom? Nou, dat lees je hier.

Voorlezen voor de taalontwikkeling

Om maar met de deur in huis te vallen: voorlezen is ongelooflijk belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Hij leert er (nieuwe) woorden door, maar maakt ook kennis met nieuwe onderwerpen, gedachten en emoties. Verhalen kunnen ook helpen om je kind inzicht te geven in wat zich kan afspelen in je hoofd. Denk aan verhalen over blijdschap, verdriet, vriendschap, school, familie. Boeken zijn daarin ook een mooie aanleiding om een gesprek met je kind te beginnen, en te vragen naar zijn ervaringen.

Begin vroeg

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen, namelijk al vanaf vier maanden. Lijkt misschien gek om je baby dan al hele epistels voor te lezen, maar begin gewoon met een simpel kinderboekje – het gaat erom dat hij kennismaakt met taal, klanken en emoties.

Wijzen en noemen

Als je kind iets ouder is, rond de leeftijd van een of twee jaar, zal z’n spanningsboog nog niet super hoog zijn, maar dan zijn aanwijsboekjes perfect. Laat ‘m naar dierenplaatjes wijzen en benoem wat je ziet. De kracht zit in herhaling: hoe vaker je iets benoemt, hoe sneller hij het zal onthouden. Door het woord vervolgens in een kort zinnetje te gebruiken, ontwikkelt je kind gevoel voor grammatica. En door er iets meer bij te vertellen, help je je kind zijn woordenschat en woordkennis te vergroten. Dus wijs je een eend aan? Dan vertel je dat eenden in het water zwemmen en dat ze een kwakend geluid maken – meteen die context erbij, dus.

Prentenboeken

Boeken met plaatjes zijn vaak het leukst voor jonge kinderen, want ze zien letterlijk waar een verhaal over gaat en kunnen plaatjes aanwijzen. Je hoeft een verhaal ook echt niet van A tot Z voor te lezen, zeker als je kind het nog lastig vindt om het verhaal te volgen. Vertel in dat geval zelf wat je ziet en reageer ook op wat je kind zegt – zo nodig je jouw kind uit om mee te praten.

Voorlezen: nog meer tips

  • Wijs in het boek naar de plaatjes waar je het over hebt. De afbeelding helpt om de taal te gaan begrijpen. En laat je kind ook voorbeelden in huis zien. Die tandenborstel uit dat boekje? Die staat ook in de badkamer!
  • Hoewel jij dat ene boekje van Dikkie Dik wel kunt dromen, krijg je kind er geen genoeg van. Kinderen zijn namelijk dol op herhaling. Is dus helemaal niet erg om het voor de tachtigste keer open te slaan!
  • Probeer interactie te krijgen tijdens het voorlezen. Waar staat de koe, welk geluid maakt hij, wat doet hij verder?

Bron: Nederlands Jeugdinstituut
Beeld: Getty Images

Uit andere media