12 dingen die je moet regelen als je zwanger bent
19 december 2024
Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Er komt veel op een zwangere vrouw af tijdens deze bijzondere periode. Daarom is het wel zo fijn om de volgende zaken te regelen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
Welke zaken moet je regelen als je zwanger bent?
Welke (achter)naam krijgt het kind? Is kraamzorg al geregeld? Of het verlof aangevraagd? Om te voorkomen dat je iets belangrijks vergeet om te regelen of af te spreken, kun je onderstaande lijst volgen en afvinken. Dit zijn de zaken die zwangere vrouwen, en hun partners, moeten doen voor en na de geboorte van hun kind.
Bekijk op de website van de overheid wat het voor jouw specifieke situatie betekent.
Aanvragen in het eerste trimester
Regel deze zaken in de eerste twaalf weken van de zwangerschap.
Verloskundige zorg
Als je weet dat je zwanger bent, maak je een afspraak bij een verloskundige. Je mag zelf kiezen bij welke praktijk. Verloskundige zorg wordt vanuit de basisverzekering 100 procent vergoed. Let op dat de zorgaanbieder een contract moet hebben met je zorgverzekeraar.
NIPT
Vanaf de tiende week van de zwangerschap kun je een NIPT (niet-invasieve prenatale test) laten doen. Tijdens dit bloedonderzoek wordt gekeken of de baby het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Het is jouw keuze of je de (gratis) test laat doen.
Kraamzorg aanvragen
Vraag voor de zestiende week van de zwangerschap kraamzorg aan. Dat is zorg die je na de geboorte van de baby kunt krijgen. De zorgverzekeraar betaalt de kraamzorg uit de basisverzekering, maar je betaalt wel een eigen bijdrage.
Kinderopvang
Als je je kind naar de kinderopvang wil brengen, is het verstandig om het alvast aan te vragen in verband met wachtlijsten. Zodra het kind naar de opvang gaat kun je kindertoeslag ontvangen.
Aanvragen in het tweede trimester
En wat sta je te wachten qua regelwerk in het tweede trimester?
Zorgverzekering aanvullen
De kosten rondom de zwangerschap en bevalling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar soms wil je, of heb je, zorg nodig die hierbuiten valt. Een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld. Sluit hiervoor een aanvullende verzekering af.
Kinkhoest- en griepprik
Vanaf 22 weken zwangerschap kun je een kinkhoestprik en griepprik halen. De griepprik kun je alleen halen van 15 oktober tot 1 maart. Met de kinkhoestprik bescherm je jezelf en je kind (de eerste maanden na de geboorte) tegen kinkhoest. Met de griepprik verklein je de kans dat jijzelf en/of je baby een griep oploopt.
Aanvragen in het derde trimester
Vanaf de 27e week van de zwangerschap kun je het volgende regelen.
Achternaam
Je baby krijgt standaard de achternaam van de moeder. Als de partner het kind erkent, kan het ook diens achternaam krijgen. Sinds 1 januari 2024 kan je het kind een dubbele achternaam geven.
Verlof
Als zwangere vrouw heb je op je werk recht op verlof, en partners hebben recht op geboorteverlof. Informeer bij je werkgever waar je recht op hebt en vraag het verlof op tijd aan.
En minstens zo belangrijk…
Vergeet de volgende zaken niet.
Kind erkennen
Ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, en partners die wel voor de wet de ouder willen zijn, moeten het kind erkennen bij de gemeente. Dit kan trouwens al voor de geboorte, of tijdens de geboorteaangifte. Doe het in het laatste geval binnen drie werkdagen na de geboorte. Hiermee hebben partners en moeders ouderlijk gezag over het kind en zijn ze beiden verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging.
Kinderbijslag
Na de geboorte van het kind, en na de geboorteaangifte, kun je kinderbijslag aanvragen. Je ontvangt het in de eerste week van januari, april, juli en oktober op je rekening. Wanneer de eerste kinderbijslag gestort wordt, is afhankelijk van de geboortedatum van de baby. De hoogte van de kinderbijslag varieert per jaar en kun je terugvinden op de site van de SVB.
Zorgverzekering aanvragen
Vergeet niet om binnen vier maanden na de geboorte van je kind een zorgverzekering voor hem of haar af te sluiten. De verzekering is geldig vanaf de geboortedatum.
Kindgebonden budget
Als je een toeslag ontvangt, dan krijg je vanzelf een kindgebonden budget als je daar recht op hebt. Dit budget is een bijdrage in de kosten van het kind tot 18 jaar. Er gelden voorwaarden. Wat die precies zijn, lees je hier.
Vriendin’s favoriet
De eerste 1001 dagen, gerekend vanaf de conceptie (!) zijn bepalend voor een mensenleven. Het zwangerschapshandboek, van de makers van de bestseller Oei, ik groei!, bundelt alle kennis die er is over zwangerschap zodat je goed geïnformeerd je eigen keuzes kunt maken en optimaal van je zwangerschap kunt genieten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Oei, ik groei! – Hét zwangerschapshandboek
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Rijksoverheid
Foto: Getty Images